CIK BiH

Novine na izborima u oktobru

  • Извор: АТВ
  • 04.05.2022. 19:15

Glasačke kabine biće okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima. Tako će se, kažu u CIK-u, spriječiti zloupotrebe. I to nije jedina izmjena za oktobarske izbore.

“Ukida se i praksa čitanja naglas imena glasača, uvode se ovjera glasačkih listića posebnim štambiljem, posebna procedura pomoći druge osobi pri glasanju, pečaćenje biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta, te neke druge tehničke novine”, rekao je Suad Aranutović, predsjednik CIK BIH.

Uvodi se elektronska prijava za glasanje poštom ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kao i obaveza dostavljanja dokaza o tačnoj adresi glasača u inostranstvu. Protiv najavljenih izmjena glasao je član CIK-a, Vlado Rogić. Kaže da se ne može pravilnikom proširivati izborni zakon koji jasno kaže šta birači iz inostranstva treba da podnesu. Zakonitost i zaštitu, kaže, treba tražiti na drugim mjestima, a ne uvođenjem novih uslova koji nisu propisani zakonom

“Da unaprijed morate imati određene norme Izbornog zakona da biste ih primjenili a kasnije i implementirali. S obzirom da tih normi nema, ne posotje formalno pravni, ne postoje zakonski uvijeti za raspisivanje izbora”, izjavio je Vlado Rogić, član CIK BIH.

Klasična uzurpacija nadležnosti, kažu u SNSD-u. 

“Ne mogu vam članovi Izborne komisije uzurpiprati poslove Parlamentaraca i oni uređivati stvari koje treba da uređuju članovi parlamenta odn.institucije kao što je parlament i Narodna skupština”, istakla je Željka Cvijanović, potpredsjednik SNSD-a.

Centralna izborna komisija BiH je neustavna i preuzela je prerogative ustavotvorca i zakonodavca, kaže to ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. Ističe da je SDA pokazala da joj odgovara status kvo i preglasavanje Hrvata.

"Hrvatska će biti i dalje brana i štit bilo kakvim scenarijima koji dolaze sa strane ako imaju za cilj dalju destabilizaciju, obespravljivanje hrvatskog naroda u BiH", naglasio je Grlić Radman.

Тагови: