Предвиђене казне

Нови кодекс понашања затеже дисциплину Оружаних снага БиХ

  • Извор: АТВ
  • 04.08.2024. 19:23

Професионалност и образ припадника Оружаних снага БиХ коначно би требало да буду под већом лупом. Па и на друштвеним мрежама.

Нови кодекс понашања војницима ће  јасно ограничити чак и реаговање на увредљив садржај на личним профилима.  Они који буду нарушили углед  Оружаних снага суочиће се са личном дисциплинском одговорношћу. Свако од њих ће са правилима и казнама бити упознат чим ступи на дужност. 

- Не коментарисати, објављивати, дијелити или реаговати на садржаје који штете интегритету и угледу Министарства одбране БиХ и Оружаних снага БиХ. То се посебно односи на реаговање  на садржаје, "праћење", "дијељење садржаја" и "прихватања пријатеља" и учешће у групама који промовишу националну и расну нетрпељивост, насиље, насилни, екстремизам, тероризам, хомофобију, нетолеранцију или било какве друге облике дискриминације засноване на различитостима - саопштено је из Министарства одбране

Дијељење службених информација, коментарисање стања у Оружаним снагама, па и објављивање фотографија са другим припадницима биће санкционисано и у затвореним групама. Мораће сви из ресора Министарства упозорити и чланове својих породица који неће смјети да дијеле приватне податке о члану одбране. Забрањује се сваки вид политичке наклоњености и ратнохушачке реторике.  До сада је било свега и свачега.

 - У посљедње вријеме смо имали и вођење одређених дисциплинских поступака. Истраживање од стране Генералног инспектората, утврђивање да ли је налог од поменутог лица, па су једни гасили налоге. Имали смо случајеве националне нетрпељивости, изношења повјерљивих података - рекао је Бошко Шиљеговић, парламентарни повјереник.

Војници који и ван радног времена буду ангажовани на другим пословима, мораће, прије него било шта о томе објаве, добити сагласност Министарства одбране.  Све ће контролисати Генерални инспекторат Министарства одбране и инспектори у Оружаним снагама БиХ. Бројна нова правила углед Оружаних снага изградила су бар на папиру. Шта ће пракса показати, остаје да се види. Примјер доброг понашања би свакако међу првима требало да буде  министар одбране, а тешко да је Зукан Хелез то до сада био. Логично је зато питањеда ли ће  бити омогућена контрола и самог врха. 

"Како ће се вршити сама контрола проведбе прописа који буду утврђени у овом кодексу. Искуство нас учи да је један од највећих грешника у том смислу био управо онај који је на челу Министарства одбране који доноси ове прописе, дакле министар одбране", рекао је Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука.

- Немогуће је забранити људима да имају своје приватно мишљење и приватни став по био каквим темама у БиХ, али треба се водити рачуна поготово за лица која су професионални војници или полицајци - рекао је Мирослав Вујичић, посланик у ПД ПСБиХ.

А било је и оних који су на разноразним окупљањима, носили обиљежја чак и такозване Армије БиХ, узвикивали и довикивали најпогрдније увреде, све то касније сликали, снимали, и објављивали. Ништа од тога, ако је судити по нацрту кодекса, више неће бити дозвољено. Вријеме ће показати да ли ће се томе стати у крај.   

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Витез Бенџи Голуб (12+)

    ''Филм: Витез Бенџи Голуб (12+)

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм