Predviđene kazne

Novi kodeks ponašanja zateže disciplinu Oružanih snaga BiH

  • Izvor: ATV
  • 04.08.2024. 19:23

Profesionalnost i obraz pripadnika Oružanih snaga BiH konačno bi trebalo da budu pod većom lupom. Pa i na društvenim mrežama.

Novi kodeks ponašanja vojnicima će  jasno ograničiti čak i reagovanje na uvredljiv sadržaj na ličnim profilima.  Oni koji budu narušili ugled  Oružanih snaga suočiće se sa ličnom disciplinskom odgovornošću. Svako od njih će sa pravilima i kaznama biti upoznat čim stupi na dužnost. 

- Ne komentarisati, objavljivati, dijeliti ili reagovati na sadržaje koji štete integritetu i ugledu Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH. To se posebno odnosi na reagovanje  na sadržaje, "praćenje", "dijeljenje sadržaja" i "prihvatanja prijatelja" i učešće u grupama koji promovišu nacionalnu i rasnu netrpeljivost, nasilje, nasilni, ekstremizam, terorizam, homofobiju, netoleranciju ili bilo kakve druge oblike diskriminacije zasnovane na različitostima - saopšteno je iz Ministarstva odbrane

Dijeljenje službenih informacija, komentarisanje stanja u Oružanim snagama, pa i objavljivanje fotografija sa drugim pripadnicima biće sankcionisano i u zatvorenim grupama. Moraće svi iz resora Ministarstva upozoriti i članove svojih porodica koji neće smjeti da dijele privatne podatke o članu odbrane. Zabranjuje se svaki vid političke naklonjenosti i ratnohušačke retorike.  Do sada je bilo svega i svačega.

 - U posljednje vrijeme smo imali i vođenje određenih disciplinskih postupaka. Istraživanje od strane Generalnog inspektorata, utvrđivanje da li je nalog od pomenutog lica, pa su jedni gasili naloge. Imali smo slučajeve nacionalne netrpeljivosti, iznošenja povjerljivih podataka - rekao je Boško Šiljegović, parlamentarni povjerenik.

Vojnici koji i van radnog vremena budu angažovani na drugim poslovima, moraće, prije nego bilo šta o tome objave, dobiti saglasnost Ministarstva odbrane.  Sve će kontrolisati Generalni inspektorat Ministarstva odbrane i inspektori u Oružanim snagama BiH. Brojna nova pravila ugled Oružanih snaga izgradila su bar na papiru. Šta će praksa pokazati, ostaje da se vidi. Primjer dobrog ponašanja bi svakako među prvima trebalo da bude  ministar odbrane, a teško da je Zukan Helez to do sada bio. Logično je zato pitanjeda li će  biti omogućena kontrola i samog vrha. 

"Kako će se vršiti sama kontrola provedbe propisa koji budu utvrđeni u ovom kodeksu. Iskustvo nas uči da je jedan od najvećih grešnika u tom smislu bio upravo onaj koji je na čelu Ministarstva odbrane koji donosi ove propise, dakle ministar odbrane", rekao je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka.

- Nemoguće je zabraniti ljudima da imaju svoje privatno mišljenje i privatni stav po bio kakvim temama u BiH, ali treba se voditi računa pogotovo za lica koja su profesionalni vojnici ili policajci - rekao je Miroslav Vujičić, poslanik u PD PSBiH.

A bilo je i onih koji su na raznoraznim okupljanjima, nosili obilježja čak i takozvane Armije BiH, uzvikivali i dovikivali najpogrdnije uvrede, sve to kasnije slikali, snimali, i objavljivali. Ništa od toga, ako je suditi po nacrtu kodeksa, više neće biti dozvoljeno. Vrijeme će pokazati da li će se tome stati u kraj.   

Pratite nas i putem Vibera