Дом народа

Новаковић Бурсаћ: Ускраћена надлежност Народној скупштини, улази се у још једну кризу

  • Извор: СРНА
  • 15.07.2024. 18:08

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да данашња одлука ЦИК која додјељује мандат кандидату ПДП-а у Дому народу представља финале огромне правне брљотине и Народној скупштини Српске ускраћује уставну надлежност, чиме се улази у још једну кризу.

Бурсаћева је истакла да је ово финале и невјероватног процеса који је преузео ЦИК по политичком налогу одређених кругова из дијела међународне заједнице, у којој су ПДП и његов кандидат Ненад Вуковић инструментализовани како би се ускратила уставна надлежност Народној скупштини да бира делегате.

"Једном су покушали да инсталирају ЦИК предсједницу, а ово је покушај да се инсталира ЦИК делегат", рекла је Бурсаћева Срни.

Према њеним ријечима, данашња одлука ЦИК-а, односно измјена раније одлуке о потврђивању резултата посредних избора и додјели мандата за Дом народа, проблематична је из правних разлога.

Драма у Енглеској: Хитно евакуисани краљ Чарлс и краљица Камила

Драма у Енглеској: Хитно евакуисани краљ Чарлс и краљица Камила

Она је подсјетила да је предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић данас рекла да ће измијењена одлука ступити на снагу даном објаве у "Службеном гласнику БиХ".

"Што се нас тиче, овдје се одлучивало у невјероватној брзини, тако да је преочито да се журило одређеним структурама не да изађу у сусрет било коме, него да се наруши капацитет Републике Српске на нивоу Парламентарне скупштине", рекла је Бурсаћева.

Она је подсјетила да је Народна скупштина донијела одлуку којом је усвојила извјештај, па самим тим и списак делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ које је изабрала, те упозорила да се овим процесом који ЦИК води по налогу политичких инсталираних људи дерогира парламента Српске.

Према њеним ријечима, у свему томе десила су се фрапантна кршења сопствених правила и Суда БиХ и Уставног суда.

"Биће занимљиво једног дана читати ово све, како су људи били спремни да погазе правнички ауторитет или звање како би испунили одређене политичке захтјеве", констатовала је Бурсаћева.

Она је навела да је у цијелом овом поступку од ЦИК-а добила само обавјештење о датуму жријебања, и то када је жријебање било завршено.

АТВ открива: Беба мистериозно нестала након порођаја у Фочи!

АТВ открива: Беба мистериозно нестала након порођаја у Фочи!

"Овдје су се десили велики процесни пропусти од Суда БиХ, који је у овој ствари одступио од ранијег става и једноставно служио као помагач ЦИК-у", рекла је Новаковић Бурсаћ.

ЦИК БиХ донио је данас одлуку о измјени одлуке о потврђивању резултата посредних избора и додјели мандата за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске, чиме је измијењена одлука Комисије од 16. јануара 2023. године, односно њен члан у којем је име Сњежане Новаковић Бурсаћ замијењено именом Ненада Вуковића.

Пратите нас и путем Вибера