Delegat u Domu naroda BIH

Novaković Bursać: Nisam iznenađena što je Sud BiH odbio žalbu, iznenađena sam brzinom

  • Izvor: ATV
  • 11.07.2024. 20:50

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbu SNSD-a, odnosno Ranke Perić Romić, protiv odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH u slučaju žrijeba za delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

CIK je žrijebom odredila da jedno mjesto delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske pripadne PDP-u, nakon što je odlukom Suda BiH u ponovljenom postupku uvažena žalba te stranke i poništena odluka CIK-a o dodjeli mandata SNSD-u.

Snježana Novaković Bursać, koja je delegat u Klubu Srba u Domu naroda BiH, a koja bi nakon žrijeba u CIK-u trebala to mjesto prepustiti PDP-ovom Nenadu Vukoviću, kaže da nije iznenađenja ovo odlukom.

„Ja nisam uopšte iznenađenja, osim u brzini kojom su to objavili. Juče im je proslijeđena žalba iz CIK-a, bar smo tako informisani, a evo danas već nekakve odluke što samo govori o tome da se nekome žuri“, rekla je Novaković Bursać za ATV.

Ona kaže da je vijest stigla sa portala koji služe kao jedan megafon nekih struktura, paraobavještajnih struktura bliskih stranci SDA, i nekom pravno-političkom podzemlju. 

„To je još jedan mali dokaz, ali indikativan da je Sud BiH jedno hiperporozno tijelo koje je po ko zna koji put pokazalo da je u službi političkih ciljeva onih koje sam već pomenula“, rekla je Novaković Bursać.

Opšta ocjena svih građana je da je pravosuđe najlošiji segment društva i da je generalno rad pravosudnog sistema loš, dodala je. 

Ja nisam uopšte iznenađenja, osim u brzini kojom su to objavili. Juče im je proslijeđena žalba iz CIK-a, bar smo tako informisani, a evo danas već nekakve odluke što samo govori o tome da se nekome žuri.

Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar predsjednika Republike Srpske, rekla je za ATV da su svi postupci koji su bitni za Republiku Srpsku, a na štetu Republike Srpske, na Sudu BiH ekspresni. Bilo bi dobro, dodaje, ona, da su i svi ostali postupci ovako efikasni.

„Voljela bih da su i ostali sudski postupci koji se vode pred Sudom BiH ovako ekspresni i efikasni, prvenstveno, kao što su postupci protiv predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika. Ovaj postupak je na štetu Republike Srpske i delegata, koji je defakto volja naroda, posredno, putem Narodne skupštine izabran. Sud BiH je u dva navrata utvrdio da CIK BiH nema ovlašćenja da utvrđuje da li je neki glasački listić valjan ili ne, nego je njeno ovlašćenje samo u domenu da utvrdi da li je taj postupak sproveden u skladu sa zakonom. Ukoliko nije, njeno ovlašćenje jeste da ga vrati Narodnoj skupštini koja jedina ima ovlašćenje da izabere pet delegata iz Republike Srpske u Dom naroda PS BiH“, rekla je Pajić Baštinac.

U prvom dijelu postupka, koji je išao u korist SNSD-a, CIK BiH je odbijala da postupi po uputama Suda, te su na najgrublji mogući način kršili obaveze koje su im propisane procesnim i materijalnim zakonima, dodala je ona

„Mogu da kažem da su jedva dočekali presudu na  štetu SNSD-a, a to je sve uzrokovano Odlukom Ustavnog suda BiH koji je odlučujući o apelaciji PDP-a utvrdio da je došlo do procesnih nedostataka u samom postupku“, izjavila je Pajić Baštinac. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.