Шмит унио дуге цијеви

Није у реду да туристи у БиХ долазе са оружјем

  • Извор: АТВ
  • 12.10.2023. 19:08

Три дуге цијеви АП Хеклер и Кох - све је то Кристијан Шмит унио у БиХ. Открио је Ненад Нешић нове детаље након што је је ексклузивно за АТВ рекао да је Шмит дoлазио наоружан. На то није имао право. Његово обезбјеђење има право да носи лично оружје, а и то само ако добије дозволу. Не обезбјеђује га Дирекција за коориднацију полицијских тијела, нити му пружа полицијску пратњу. Што је доказ више да он није високи представник него само њемачки дипломата у БиХ - поручује Нешић. Због свега тога Нешић је позвао и бх. тужилаштво да реагује.

"Позивам Тужилаштво БиХ да о свему, о чему сам данас говорио, поведе истрагу и обавијести јавност о њеним резултатима. Ја сам спреман да се на њихов позив одазовем и у интересу поштовања закона, да им предочим све доказе“, рекао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

Оваквим понашањем Кристијан Шмит, не чини само једно, већ чак два кривична дјела, рекао је правник Огњен Тадић.

Хиландар добија струју од соларне енергије

Хиландар добија струју од соларне енергије

"Из изјаве министра безбједности БиХ господина Ненада Нешића, можемо закључити да постоји сумња да Кристијан Шмит не само да чини кривично дјело напад на уставни поредак БиХ, него и сродно кривично дјело упућивање и пребацивање оружане групе људи, оружја и муниције на терирорију БиХ“, каже правник Огњен Тадић.

Није у реду да туристи долазе са оружјем, сматра и замјеник министра одбране. Понавља и да је Шмит само њемачки грађанин и да за Републику Српску он није високи представник. 

Вишковић: Шмит да не подрива суверенитет БиХ и да се врати одакле је дошао

Вишковић: Шмит да не подрива суверенитет БиХ и да се врати одакле је дошао

"Па мислим да није у реду да туристи уносе оружје у БиХ. Званични став Републике Српске је јасан по том питању, ми не признајемо господина Шмита као високог представника у БиХ. Он није именован на начин на који је то предвиђен, када буде имао папир, ми ћемо га онда и подржати. Све до тада, он је за нас само туриста“, рекао је замјеник министра одбране Александар Гогановић.

Баш зато, Шмит треба најавити свој боравак Граничној полицији, као и наоружану пратњу да би јој био одобрен улазак. Упитно је и зашто му је одобрен боравак у ОХР-у када је ријеч о човјеку без легитимитета.

Пратите нас и путем Вибера