Šmit unio duge cijevi

Nije u redu da turisti u BiH dolaze sa oružjem

  • Izvor: ATV
  • 12.10.2023. 19:08

Tri duge cijevi AP Hekler i Koh - sve je to Kristijan Šmit unio u BiH. Otkrio je Nenad Nešić nove detalje nakon što je je ekskluzivno za ATV rekao da je Šmit dolazio naoružan. Na to nije imao pravo. Njegovo obezbjeđenje ima pravo da nosi lično oružje, a i to samo ako dobije dozvolu. Ne obezbjeđuje ga Direkcija za kooridnaciju policijskih tijela, niti mu pruža policijsku pratnju. Što je dokaz više da on nije visoki predstavnik nego samo njemački diplomata u BiH - poručuje Nešić. Zbog svega toga Nešić je pozvao i bh. tužilaštvo da reaguje.

"Pozivam Tužilaštvo BiH da o svemu, o čemu sam danas govorio, povede istragu i obavijesti javnost o njenim rezultatima. Ja sam spreman da se na njihov poziv odazovem i u interesu poštovanja zakona, da im predočim sve dokaze“, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Ovakvim ponašanjem Kristijan Šmit, ne čini samo jedno, već čak dva krivična djela, rekao je pravnik Ognjen Tadić.

Hilandar dobija struju od solarne energije

Hilandar dobija struju od solarne energije

"Iz izjave ministra bezbjednosti BiH gospodina Nenada Nešića, možemo zaključiti da postoji sumnja da Kristijan Šmit ne samo da čini krivično djelo napad na ustavni poredak BiH, nego i srodno krivično djelo upućivanje i prebacivanje oružane grupe ljudi, oružja i municije na teriroriju BiH“, kaže pravnik Ognjen Tadić.

Nije u redu da turisti dolaze sa oružjem, smatra i zamjenik ministra odbrane. Ponavlja i da je Šmit samo njemački građanin i da za Republiku Srpsku on nije visoki predstavnik. 

Višković: Šmit da ne podriva suverenitet BiH i da se vrati odakle je došao

Višković: Šmit da ne podriva suverenitet BiH i da se vrati odakle je došao

"Pa mislim da nije u redu da turisti unose oružje u BiH. Zvanični stav Republike Srpske je jasan po tom pitanju, mi ne priznajemo gospodina Šmita kao visokog predstavnika u BiH. On nije imenovan na način na koji je to predviđen, kada bude imao papir, mi ćemo ga onda i podržati. Sve do tada, on je za nas samo turista“, rekao je zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović.

Baš zato, Šmit treba najaviti svoj boravak Graničnoj policiji, kao i naoružanu pratnju da bi joj bio odobren ulazak. Upitno je i zašto mu je odobren boravak u OHR-u kada je riječ o čovjeku bez legitimiteta.

Pratite nas i putem Vibera