Одржан састанак

Нешић са представницима безбједносних агенција: Формиран тим за преговоре о Споразуму са ФРОНТЕКС-ом

  • Извор: АТВ
  • 17.10.2023. 13:58

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић одржао је данас састанак са представницима безбједносних агенција на којем је формиран преговарачки тим БиХ за преговоре о Споразуму о сарадњи са Агенцијом за европску граничну и обалну стражу (ФРОНТЕКС).

На челу преговарачког тима биће се директор Граничне полиције БиХ Мирко Купрешаковић, а његови замјеници су помоћник министра за општу и граничну безбједност Ермин Пешто и савјетник министра Љубан Панић. 

Министар Нешић је подсјетио да је раније успостављена оперативна сарадња са ЕУРОПОЛ-ом, те да је ово други значајан задатак у овој години у циљу приближавања европским стандардима и ЕУ интеграцијама.

“На овај начин ми постајемо значајан партнер и дио безбједносног система Европске уније”, нагласио је Нешић. 

Када су у питању будући преговори, Нешић је појаснио да је БиХ добила типски споразум и да је пред преговарачким тимом изазов да се уврсте све специфичности БиХ и уставне надлежности. 

“Биће потребно разумијевање ЕУ да споразум мора бити дорађен елементима који уважавају те специфичности. Ту прије свега мислим на структуру распоређивања снага ФРОНТЕКС-а. Ради постизања унутрашњег политичког компромиса у БиХ, нама је важно да поред Граничне полиције уз припаднике ФРОНТЕКС-а буду укључени и припадници ентитетских и кантоналних МУП-ова. Друга ствар је питање имунитета. За нас је прихватљиво да имунитет припадници ФРОНТЕКС имају током обављања својих дужности. Трећа ствар питање је нашег суверенитета и ми ћемо инсистирати на томе да припадници ФРОНТЕКС-а не могу предузимати никакве акције без исказивања наше потребе за тим, односно да морају поступати у складу са исказаним потребама и задацима наших надлежних полицијских тијела”, истакао је Нешић. 

На крају је истакао важност започетих интеграцијских процеса, јер се на тај начин унапређује безбједност свих грађана у нашој земљи, али и доприноси колективној европској безбједности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    ''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)