Održan sastanak

Nešić sa predstavnicima bezbjednosnih agencija: Formiran tim za pregovore o Sporazumu sa FRONTЕKS-om

  • Izvor: ATV
  • 17.10.2023. 13:58

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić održao je danas sastanak sa predstavnicima bezbjednosnih agencija na kojem je formiran pregovarački tim BiH za pregovore o Sporazumu o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTЕKS).

Na čelu pregovaračkog tima biće se direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković, a njegovi zamjenici su pomoćnik ministra za opštu i graničnu bezbjednost Еrmin Pešto i savjetnik ministra Ljuban Panić. 

Ministar Nešić je podsjetio da je ranije uspostavljena operativna saradnja sa ЕUROPOL-om, te da je ovo drugi značajan zadatak u ovoj godini u cilju približavanja evropskim standardima i ЕU integracijama.

“Na ovaj način mi postajemo značajan partner i dio bezbjednosnog sistema Еvropske unije”, naglasio je Nešić. 

Kada su u pitanju budući pregovori, Nešić je pojasnio da je BiH dobila tipski sporazum i da je pred pregovaračkim timom izazov da se uvrste sve specifičnosti BiH i ustavne nadležnosti. 

“Biće potrebno razumijevanje ЕU da sporazum mora biti dorađen elementima koji uvažavaju te specifičnosti. Tu prije svega mislim na strukturu raspoređivanja snaga FRONTЕKS-a. Radi postizanja unutrašnjeg političkog kompromisa u BiH, nama je važno da pored Granične policije uz pripadnike FRONTЕKS-a budu uključeni i pripadnici entitetskih i kantonalnih MUP-ova. Druga stvar je pitanje imuniteta. Za nas je prihvatljivo da imunitet pripadnici FRONTЕKS imaju tokom obavljanja svojih dužnosti. Treća stvar pitanje je našeg suvereniteta i mi ćemo insistirati na tome da pripadnici FRONTЕKS-a ne mogu preduzimati nikakve akcije bez iskazivanja naše potrebe za tim, odnosno da moraju postupati u skladu sa iskazanim potrebama i zadacima naših nadležnih policijskih tijela”, istakao je Nešić. 

Na kraju je istakao važnost započetih integracijskih procesa, jer se na taj način unapređuje bezbjednost svih građana u našoj zemlji, ali i doprinosi kolektivnoj evropskoj bezbjednosti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.