Novca za izbore će biti

Nešić o razjedinjenoj opoziciji: Kriv je PDP

  • Извор: АТВ
  • 18.05.2022. 19:12

Nastaviti pripreme za opšte izbore, a novca će biti, poručuje to iz SAD-a predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Očekivano je kaže Tegeltija da na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara nije bila obezbjeđena podrška zbog odnosa Hrvata i Bošnjaka, ali i za to je pokušano da se okrivi Republika Srpska koja je juče dala svoj glas za dodjelu novčanih sredstava za izbore. Način na koji to želi da sprovede CIK svojom odlukom i određivanjem datuma, nije adekvatan tvrdi Tegeltija.

"Žao mi je što smo došli u ovu situaciju u vezi sa finansiranjem izbora. Nepotrebno insistiranje da se obezbijedi novac do tačno određenog datuma dovodi nas u ovu situaciju u kojoj se danas nalazimo. Ja pozivam sve koji su za to zaduženi da nastave pripreme za provođenje izbora u oktobru", kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Prvi, prijave za opšte izbore podnijeli su CIK opozicioni lideri iz Republike Srpske DNS-a I PDP-a. Da je opozicija  razjedinjena pokazalo se to danas I u Sarajevu. DNS na izbore izlazi samostalno za sve nivoe vlasti, dok PDP još čeka podršku SDS-a za njihovu Jelenu Trivić. Baš zbog Trivićke  sijevale su varnice I danas između opozicionih lidera koji nisu štedjeli optužbe za to ko je kriv što je opozicija razjedinjena. Potezalo se pitanje I morala I moralne krize. 

“Kada kažem moralne krize, to vjerovatno najviše i boli pojedince koji tako u suštini lutaju od vlasti do opozicije, malo su vlast, malo su opozicija", Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

"Krivica je onih koji su prvi povukli potez, a to je PDP sa izbacivanjem separativno, jednostrano svog kandidata za predsjednika Republike Srpske", kaže Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Lidera PDP-a danas je dočekao predsjedavajući CIK-a Suad Arnautović koji zagovara zabranu kandidovanja na izborima Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću. Zanimljivo je i to da je PDP-u danas bila dozvoljena medijska pratnja, dok drugom opozicionom bloku iz Srpske to je bilo uskraćeno, jer najavu za DNS-ov dolazak nije imao ko da preda. To nije bio slučaj sa PDP-om, jer oni iz svojih stranačkih redova imaju svog Jovana Kalabu kog su uz podršku bošnjačkih stranaka postavili za člana CIK-a, baš kako je to uradio i SDS sa imenovanjem Vanje Bjelice Prutine, savjetnice Mirka Šarovića.