Министар безбједности у Савјету министара

Нешић: БиХ не треба колонијални управник

  • Извор: СРНА
  • 15.10.2023. 11:37

БиХ у 21. вијеку не треба колонијални управник, политички фактори морају сами да се договарају, а не да један човјек одлучује умјесто Срба, Бошњака и Хрвата, изјавио је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић и изразио наду да је и он својим дјеловањем успио да додатно ојача зид аргумената који стоје између институције високог представника и лажног представљања њемачког дипломате Кристијана Шмита.

Он је изразио наду да је бар мало помјерио друге чиниоце ка овој спознаји.

- У супротном, пет свјетских сила нам може послати по човјека који ће одлучивати умјесто Срба, Бошњака и Хрвата - рекао је Срни Нешић.

Он је навео да саопштење ОХР-а, у којем признају да Шмит није именован у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, прихвата као признање својој посвећености послу министра безбједности у Савјету министара и снази аргумената који су из те посвећености предочени јавности.

Срамно: Нешић извријеђан на ЕУФОР-овом званичном налогу

Срамно: Нешић извријеђан на ЕУФОР-овом званичном налогу

- Као грађанину Републике Српске драго ми је јер сам очигледно успио да додатно ојачам зид аргумената који стоје између институције високог представника и лажног представљања њемачког дипломате Кристијана Шмита - рекао је Нешић, који је и лидер ДНС-а.

Нешић је раније изјавио да су провјере показале да је Кристијан Шмит нелегитиман и да заправо у БиХ представља Њемачку, а не УН.

Он је позвао Тужилаштво БиХ да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима, те да о резултатима обавијести јавност.

Из ОХР-а је саопштено у вези са лигитимитетом Шмита да је "Управни одбор Савјета за спровођење мира 27. маја 2021. године "званично именовао" Шмита за високог представника за БиХ", те да "израз подршке Савјета безбједности УН није правно неопходан за ступање на снагу одлуке Управног одбора ПИК-а о именовању новог високог представника".

Русија и Кина, као сталне чланице Савјета безбједности УН, не признају Шмита за високог представника у БиХ јер његов мандат није потврђен у овом тијелу УН.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.