Sarajevo ponovo igra na svoju ruku

Nema usaglašenog stava u BiH o referendumu u Ukrajini

  • Извор: АТВ
  • 01.10.2022. 19:09

Sarajevo ponovo igra na svoju ruku. Bošnjački političari su potrčali da osude referendum u četiri oblasti pripojene Rusiji. Jedinstvenog stava u BiH o tome ipak nema. Srpska ne pristaje na odbacivanje rezultata. Spoljna politika BiH se raspala, poručuje srpski član predsjedništva.

"Ja kao član predsjedništva nisam obaviješten ni o jednom sastanku na kojem su se zauzeli stavovi. Procedure nisu postojale. Nastavljaju sa starom praksom jednostranog saopštavanja stavova, dakle to nije stav BiH. Referendum je nešto na šta i mi računamo u budućnosti. I Republika Srpske će se referendumom jednog dana odlučiti o svom statusu", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Sarajevo je unilateralnim nastupom još jednom prekršilo Ustav i Zakon, kaže Dodik. Među prvima, Šefik Džaferović i Bisera Turković. Ministarka spoljnih poslova pokušala je da u ime BiH, odbaci rusko pripajanje četiri oblasti. Ko o čemu, Bisera o svojatanju BiH, jasna je Sanja Vulić.

"Ona ne može govoriti ni u ime grada, Kantona Sarajevo, a ne u ime BiH, jer ni u Sarajevu je ne doživljavaju kao predstavnika BiH, već promotera same sebe i stranke čiji je član. Privlačenje pažnje "bombastičnim izjavama" neće donijeti Turkovićevoj novi susret sa Sergejem Lavrovom nakon kojeg bi ponovo plasirala video s lavom koji riče dok ona vreba strane zvaničnike da se s njima slika u prolazu", kaže poslanik u PD PS BiH Sanja Vulić.

BiH niko i ne pita za mišljenje o referendumu u Ukrajini, poručio je Šefiku Džaferović još ranije Milorad Dodik. U izjavama bošnjačkog člana predsjedištva vidi smo strah od izjašnjavanja Srpske o svom statusu. A stav Srpske se o dešavanjima o Ukrajini, jasno čuo i ranije. Upravo zbog protivljenja Dodika, i institucija Srpske, BiH Rusiji nije uvela sankcije.

Тагови: