Јасни у Удружењу жена жртава рата

Нема основа за продужење Закона о жртвама ратне тортуре

  • Извор: АТВ
  • 03.10.2023. 19:19

Закону о жртвама ратне тортуре не треба продужавати рок. Основа за то нема, прича је непотребна, јасни су из удуржења жена жртава рата. Не постоји особа која је тражила право, а да га није остварила. Сада се кажу у Удружењу појављују организације које желе да се уграде у закон а на то право немају.

"Ево и данас вриједи закон, сутра и јуче је.  Вриједио је и 2019, 2020, 2021, 2022. дошли смо до краја нема поднешених захтјева. Замислите ви ситуацију састане се 4-5 жена и дају себи за право да кажу како је жртвама било у логору, а ниједна од њих није жртва, нити има у свом члансту. Њих је 5, ту нема никаквих жртава, нема никога", каже Божица Живковић Рајилић, предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Позадина приче је  сасвим другачија. У закону не постоји ни национална дискриминацја. Њихови пројекти наручена су тема. 

"Све је ту погрешно, нити су оне ту коме кад помогле, нити кога шта упутиле нити у закону постоји национална дискриминација нити жалбени поступак. То је чисто прање пара, то су перачи новца раде за америчку, британску или неку другу амбасаду", каже Божица Живковић Рајилић, предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Закон је прецизан, нема потребе да се нешто мијења. Спорно нема ништа ни у његовом року трајања, одговарају из ресорног министарства. 

"У свакодненим контактима са организацијама из Републике Српске које су предлагачи дијела овог закона они су задовољни нема никаквих примједбии ми сада као Влада и законодавац сматрамо да нема основа за продужење рока које одређене организације сада траже", каже Данијел Егић, министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске.

Статус жртве ратне тортуре могу да стекну сви цивили коју су тортури били изложени од 17.8. 1990 до 19.6. 1996. на простору бивше Југославије под условом да имају пребивалиште у Републици Српској или Брчко Дистрикту. 

Закон о заштити жртава ратне тортуре усвојен је у Народној скупштини Републике Српске 2018.године. Овим законом исправљена је неправда према жртвама ратне тортуре, женама које су прошле кроз голготу да на основу њега могу да остваре своја права. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.