Banjaluka

Nema kraja bezobrazluku zapadnjaka: Šta je sa diplomatijom i kućnim vaspitanjem?

  • Izvor: ATV
  • 17.08.2024. 19:29

Dokle ide bezobrazluk i miješanje stranaca u unutrašnja pitanja u Srpskoj i BiH? To je pitanje na koje je poslednjih mjeseci, sve teže dati odgovor.

Na listu zapadnjaka koji sebi daju za pravo da komentarišu institucije Srpske, i pritom lažu, još jednom se upisao i Mihael Brand, poslanik u njemačkom Bundestagu.

U intervjuu jednom sarajevskom portalu iznio je niz uvreda i zluradih komentara na račun Republike Srpske, njenih institucija i predsjednika. To da mrzi Srbe i sve srpsko, jasno je i pticama na grani. Njegovo lično mišljenje ne bi trebalo da bude mnogo bitno. Činjenica je ipak da je Brant član CDU, jedne od najvećih političkih struktura u Njemačkoj.

"Iako se radi o njemačkom državljaninu, iako bi trebalo da zastupa određene norme diplomatskog ponašanja, ako ništa, kućnog vaspitanja, on to svojom izjavom nije pokazao. Tako da, ne bi mu davao na značaju. Na značaju bih davao izjavama kao što su gospodin Pens koji je pozvao Republiku Srpsku i BiH da zajedno povećaju saradnju", kaže Lučiano Kaluža, bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu.

Ničeg diplomatskog, primjerenog i kulturnog odavno nema u izjavama i pisanijama američkog ambasadora u BiH. Bezobrazluk i frustracije Majkla Marfija pomjerili su sve granice normalnog. A tom ludilu u političkom Sarajevu oduševljeno aplaudiraju.

"Oni smatraju da smo mi njihova kolonija. Jer kad ste vi moja kolonija, ja imam pravo da se prema vama odnosim kako ja želim iupućujem poruke kako ja želim. Dakle da bi se vratili u okvire normalnog diplomatskog ponašanja, mi moramo prvo  unutar BiH uraditi dekolonizaciju, da bi mogli da imamo ravnopravan odnos sa diplomatama", naglašava Kaluža.

Aplauza iz Srpske, na demonstraciju sile Zapada nema, i neće ga biti. Na Marfijeve udare na ljudska i radnička prava, slobodu govora, finansije i imovinu Srpske, narod ovdje drugačije odgovara.

"Da su bezobrazni i drski i nemam riječi da kažem za njih",

"Poručio bi im da vode u svojoj kući red",

"Vrlo kratko i jednostavno neka se gube odavde i neka nas puste na miru",

"I opstaju tako, on ima 20-30 hiljada platu, što ne bi napadao Dodika, pričaj, pričaj, izmišljaj...",

"Dosta nas ima izdajnika, ova opozicija, to prodane duše, al on prodaje sad mene i ovog i onog, ali on prodaje budućnost djece one koja će se roditi",

"Ne mogu oni ništa", samo su neke od poruka građana Srpske.

Kada se sve sabere i oduzme, poruka iz Srpske stranim diplomatama, onima koji se tako nazivaju, ali i onima koji im tapšu po ramenima, je jasna.  Ako BiH zaista želite na karti svijeta i na evropskom putu, ne pravite od nje više kolonijalizovanu zemlju, udarajući na Dejtonom zagarantovanu Republiku Srpsku. Ako ćete, umjesto sa nama, pričati samo o nama, doviđenja, gudbaj i aufiderzen. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: