Суд БиХ

Наставак суђења за злочине у Добровољачкој

  • Извор: СРНА
  • 20.09.2023. 08:36

Пред Судом БиХ за данас је заказан наставак суђења у предмету "Ејуп Ганић и други" за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године.

Рочиште за наставак главног претреса у овом предмету, које је било заказано за 6. септембар, одгођено је због здравственог стања једног од оптужених који се налази на лијечењу.

Суд БиХ је у мају прошле године потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ која терети Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку да су починили ратне злочине у случају "Добровољачка" против војника ЈНА.

Оптужени су да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН.

Они се, такође, терете да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, нису спријечили ни казнили извршиоце, као и помагали починиоцима након извршеног злочина.

Оптужница Тужилаштва БиХ односи се на догађаје од 3. маја 1992. године, а прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.

У једном од најсложенијих предмета какав је суђење за злочине у "Добровољачкој", Тужилаштво БиХ најавило је саслушање 277 свједока, док је одбрана најавила саслушање више свједока од Тужилаштва.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова, објављено је на сајту Суда БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)