Звучи невјероватно

Најстарији возач у Српској са важећом возачком дозволом има 97 година

  • Извор: Независне
  • 26.10.2023. 22:22

Иако можда звучи невјероватно, најстарији возач у Републици Српској са важећом возачком дозволом има 97 година.

Потврдили су ово за “Независне новине” из МУП-а Републике Српске, те наводе да је, према њиховим евиденцијама, овај возач рођен давне 1926. године.

С обзиром на то да је законом прописано да возач може возити све док је здравствено способан, те да за то мора имати увјерење, изгледа да је овај времешни старац “здрав као дрен” чим има возачку дозволу у тим годинама.

Наравно да у том добу возачи морају чешће провјеравати да ли су физички и психички способни за вожњу него што је то случај у млађем добу, што је, наравно, наведено и у закону.

Иначе, услови под којима особа може управљати моторним возилом дефинисани су чланом 10, став 1, Правилника о возачкој дозволи.

“Овим чланом је прописано да се возачка дозвола издаје са роком важења од 10 година, а лицу старијем од 65 година са роком важења од три године, рачунајући од дана издавања, док је ставом 2. прописано да се лицу које у вријеме издавања возачке дозволе има више од 55 година живота возачка дозвола издаје са роком важења до навршених 65 година живота, с тим да тај рок не може да буде краћи од три године”, наводе из МУП-а Српске.

Но, у складу са ставом 3. истог члана је прописано да се изузетно возачка дозвола може издати и на рок краћи од рока утврђеног у овом члану на основу налаза и мишљења здравствене установе назначеном у увјерењу о здравственој способности лица, а који не може да буде краћи од двије године.

“Сходно наведеном, старосна граница до које се возачима старијим од 65 година живота издаје возачка дозвола зависи од увјерења о здравственој способности које је лице дужно да приложи уз захтјев за издавање возачке дозволе, а односи се на утврђену способност управљања моторним возилом оне категорије или поткатегорије за коју се тражи возачка дозвола”, додали су из МУП-а РС.

У прошлости је већина земаља имала законску границу за возаче, но то се посљедњих деценија промијенило, дијелом због медицинског и технолошког напретка, који су допринијели да старије особе одрже физичку и менталну способност за управљање возилом.

Ипак, старији возачи се могу суочити са различитим здравственим проблемима, као што су смањење вида, слуха, моторичких способности и сл., а ови фактори могу утицати на њихову способност за безбједно управљање возилом.

Због тога је, савјетују стручњаци, потребно чешће процјењивање способности старијих возача, давање медицинских оцјена, провјере тестова вожње и других релевантних фактора како би се утврдило да ли особа смије или не смије наставити возити аутомобил.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)