Незадовољство

Могућ генерални штрајк медицинара у ФБиХ

  • Извор: Независне
  • 07.05.2024. 14:04

Савез струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ одржао је у уторак ујутро получасовни штрајк упозорења јер, како тврде, Влада ФБиХ не жели да преговара о новом колективном уговору, а притом су упозорили да ће, ако не буде схваћена озбиљност ситуације, размотрити и могућност генералног штрајка.

Штрајк упозорења одржан је у Мостару, Живиницама, Зеници, Бановићима, Сребренику Ливну, Горажду, Калесији...

У Мостару су у Свеучилишној клиничкој болници (СКБ) и Кантоналној болници "Др Сафет Мујић" љекари обуставили рад на пола сата, а с колегама испред СКБ Мостар била је и предсједница Савеза струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ  Марина Берберовић, која је поручила да су спремни да се до краја боре за своја права.

"Тренутно су права доктора у здравству различита и до 50 посто, овисно о томе у којем кантону радите и ми кроз колективни уговор тражимо уједначавање тих права како би на тај начин покушали задржати здравствене раднике које имамо јер ове разлике доприносе одласцима здравствених радника", поручила је Берберовићева.

Као примјер навела је то да је плата љекара специјалисте у Посавском кантону 2.000 КМ, а у Кантону Сарајево 3.000 КМ.

"Осим тога, разлике су и у броју дана годишњег одмора, броју слободних дана, додацима на плаћу, на увјете рада. Дакле, сва права која се регулирају колективним уговором су различита у свих 10 кантона и ми тражимо да се то уједначи", поручила је Берберовићева.

Нагласила је како ни претходна Влада ФБиХ, баш као и актуелна, нису показали слуха за проблеме у здравству.

"Уколико не буде одговора од Владе ФБиХ и уколико не схвате овај наш корак као озбиљан, дефинитивно ћемо размотрити генерални штрајк", нагласила је Берберовићева.

Подсјетила је на то да су због дискриминације поднијели тужбу против Владе ФБиХ.

"Тужбу смо предали у протекли петак тако да очекујемо да ће суд одлучити да ли се овд‌је ради о дискриминацији, јер с другим синдикатима склапају колективне уговоре и да ли ће потом суд одлучити да морају с нама преговарати", појаснила је она.

Од Владе ФБиХ тражи реформу здравства у цјелини.

"Ми од Владе ФБиХ тражимо реформу здравства у цијелости, гд‌је ћемо причати о нашим правима, о правима пацијената, о нормативима, све како би унаприједили здравство", истакла је Берберовићева.

И Елведин Хабибија, предсједник синдиката Кантоналне болнице "Др Сафет Мујић" и потпредсједник Синдиката љекара ХНК, наводи да ће, ако се настави игнорантски однос Владе према њима, иако то не желе, бити присиљени ступити у генерални штрајк.

"Ово је штрајк упозорења због игнорисања федералне Владе захтјева Синдиката лијечника који трају већ седам, осам мјесеци, чак и више. Покушали смо на сваки могући начин да не идемо радикално, због самих пацијената. Међутим, очито то не пије воде. Све што смо покушали, на крају је испало да смо ми замајавани", рекао је Хабибија.

Нагласио је да је њихов једини захтјев да се преговара и разговара са синдикатима, да се покуша ријешити проблем на неки људски и нормалан начин.

"Преговарано је с другим браншама за колективни уговор, зашто неко може, неко не? Очито они нису заинтересирани за проблем здравства. Лијечници одлазе, није више ни ствар финансија, никад нико није дошао да погледа, да се побрине и види у којим увјетима ми радимо. Кад би се искрено заинтересирали дошли би до рјешења проблема", поручио је Хабибија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.