Помен за убијене Србе

Митрополити Хризостом и Јоаникије служи литургију у Пребиловцима

  • Извор: АТВ
  • 06.08.2024. 09:18

У Пребиловцима код Чапљине у току је Света архијерејска литургија у Храму Христовог Васкрсења, у помен за 4.000 убијених Срба доње Херцеговине.

Свету архијерејску литургију у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима служи Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, владика буеносајрески и јужно-централно амерички Кирило, владика будимљанско-никшићки Методије, митрополит њемачки Григорије, митрополит михаловско-кошицки Георгије и митрополит захумско-херцеговачки Димитрије.

Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, изјавио је да наше владика с правом кажу да би овдје најбоље било ћутати, због жртава које су се овдје догодиле, због злочина који је направљен над недужним српским народом.

„Комунисти су злоупотријбеили бивши систем, због братства и јединства, да ћутимо и не говоримо о погибијама како бисмо могли да наставимо нормално да живимо. Не може се нормално живјети док год истина не изађе на видјело и они који су криви не буду одговарали“, рекао је Томић.

Хрвати нису бирали средства да се ријеши питање СРба и да они нестану са ових простора, каже Томић. Нажалост, додаје, мали број њих је осуђен.

„И дан данас се ти злочини величају, умјесто да се етикетирају ти људи, да се казне, да их заслужне казне стигну, они су у појединим дијеловима бивше Југославије проглашавају херојима. То доводи до нових сукоба“, рекао је Томић, поручивши да се Срби уједине и када су сложни.

У Пребиловцима се данас обиљежавају Свети пребиловачки и свехерцеговачки мученици и 83 године од једног од најсвирепијих злочина почињених над српским народом.

Из Црквене општине Чапљина позвали су вјернике да у што већем броју учествују у молитвеном помену убијеним Србима у Пребиловцима.

Тродневно обиљежавање Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика и 83 године од једног од најсвирепијих злочина почињених над српским народом почело је у недјељу, 4. августа, предавањем о теми "Бедем памћења" игумана манастира Подмаине Рафаила Бољевића у Пребиловцима.

У Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима вечерње празнично богослужење, уочи Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика и обиљежавања 83 године од једног од најсвирепијих злочина почињених над српским народом, синоћ је служио Његово високопреосвештенство митрополит захумско-херцеговачки Димитрије, уз саслужење више архијереја, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Након богослужења, у пребиловачком Дому културе "Свети краљ Милутин" отворена је стална поставка изложбе "Пребиловци 1941", у организацији Музеја жртава геноцида из Београда.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (Р) (12+)

    ''Црна Гуја