Pomen za ubijene Srbe

Mitropoliti Hrizostom i Joanikije služi liturgiju u Prebilovcima

  • Izvor: ATV
  • 06.08.2024. 09:18

U Prebilovcima kod Čapljine u toku je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hristovog Vaskrsenja, u pomen za 4.000 ubijenih Srba donje Hercegovine.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, vladika buenosajreski i južno-centralno američki Kirilo, vladika budimljansko-nikšićki Metodije, mitropolit njemački Grigorije, mitropolit mihalovsko-košicki Georgije i mitropolit zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, izjavio je da naše vladika s pravom kažu da bi ovdje najbolje bilo ćutati, zbog žrtava koje su se ovdje dogodile, zbog zločina koji je napravljen nad nedužnim srpskim narodom.

„Komunisti su zloupotrijbeili bivši sistem, zbog bratstva i jedinstva, da ćutimo i ne govorimo o pogibijama kako bismo mogli da nastavimo normalno da živimo. Ne može se normalno živjeti dok god istina ne izađe na vidjelo i oni koji su krivi ne budu odgovarali“, rekao je Tomić.

Hrvati nisu birali sredstva da se riješi pitanje SRba i da oni nestanu sa ovih prostora, kaže Tomić. Nažalost, dodaje, mali broj njih je osuđen.

„I dan danas se ti zločini veličaju, umjesto da se etiketiraju ti ljudi, da se kazne, da ih zaslužne kazne stignu, oni su u pojedinim dijelovima bivše Jugoslavije proglašavaju herojima. To dovodi do novih sukoba“, rekao je Tomić, poručivši da se Srbi ujedine i kada su složni.

U Prebilovcima se danas obilježavaju Sveti prebilovački i svehercegovački mučenici i 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom.

Iz Crkvene opštine Čapljina pozvali su vjernike da u što većem broju učestvuju u molitvenom pomenu ubijenim Srbima u Prebilovcima.

Trodnevno obilježavanje Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika i 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom počelo je u nedjelju, 4. avgusta, predavanjem o temi "Bedem pamćenja" igumana manastira Podmaine Rafaila Boljevića u Prebilovcima.

U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima večernje praznično bogosluženje, uoči Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika i obilježavanja 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom, sinoć je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zahumsko-hercegovački Dimitrije, uz sasluženje više arhijereja, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Nakon bogosluženja, u prebilovačkom Domu kulture "Sveti kralj Milutin" otvorena je stalna postavka izložbe "Prebilovci 1941", u organizaciji Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Pratite nas i putem Vibera