Veliko pitanje kada će uopšte biti održana

Ministri hrvatske nacionalnosti nisu došli na sjednicu Savjeta ministara BiH

  • 18.10.2018. 19:09

Fotelje HDZ-ovih ministara i danas su ostale prazne. Vjekoslav Bevanda, Marina Pendeš i Josip Grubeša nisu došli na zasjedanje Savjeta ministara, pa je sjednica odgođena i ne zna se kada bi mogla da bude održana.

Obistinile su se tako najave da će Hrvati ignorisanjem sjednica Savjeta, odgovoriti na, kako kažu,  samovolju, prevaru, manipulaciju i kršenje dogovora koji SDA čini prema hrvatskim kolegama u toj instituciji. Prije svega, misle na Adila Osmanovića, ministra civilnih poslova. On je navodno bez znanja Hrvata na poziciju sekretara tog ministarstva, na kojoj je do sada bio hrvatski predstavnik, postavio osobu po svom izboru.  

Iz Savjeta ministara danas samo saopštenje, sa nekoliko šturih rečenica, bez obrazloženja šta dalje. 

"Prolongirano je održavanje 156. sjednice Savjeta ministara BiH, koja je bila zakazana za danas, u 12:00 sati. Sjednici nisu prisustvovali ministri hrvatske nacionalnosti koji su ranije najavili odsustvo te ministar vanjskih poslova BiH. O novom terminu održavanja sjednice Savjeta ministara BiH bićete naknadno obaviješteni", stoji u saopštenju.

Hrvati su pisali i Predsjedavajućem Denisu Zvizdiću i naveli brojne primjere gdje su oštećeni, ali nisu naišli na razumijevanje. Savjet ministara trebalo bi da zasjeda zbog nekoliko važnih tačaka dnevnog reda. Između ostalog i migrantske krize, odnosno spremnosti kasarne Ušivak da primi migrante sa ulica i parkova. Na dnevnom redu se nalazi i prijedlog odluke o izdavanju garancije o zajmu za koridor “PET CE”, kroz Republiku Srpsku. 

Nakon još jednog propalog pokušaja da se sjednica održi, ministri su izbjegavali novinare. 

"Stvarno je dogovoreno biće saopštenje, korektno je da ja to ispoštujem, - Sta sad dalje? Nema sjednice. Šta će dalje biti ne znam", rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH. 

Prema poslovniku, na sjednici moraju biti najmanje dva predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda. Hrvatski ministri danas nisu bili dostupni za komentar, a lider HDZ-a ranije je rekao da je preduslov za formiranje vlasti, izmjena Izbornog zakona. 

Veliko je pitanje da li će i kada sjednica Savjeta ministara uopšte biti održana. Ovo je drugi put da je odgođena i to nakon otkazivanja zasjedanja 10. oktobra. I tada nakon najave HDZ-ovih ministra da neće prisustvovati zasjedanju. Još aktuelni saziv Savjeta ministara radiće do izbora novog, ali očigledno da neće uspjeti da održe jos mnogo sjednica.

Тагови:
  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Документарни програм: Гаравице

    '''Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 23:05 Филм (12+)

    ''Филм (12+)