Професор на факултету Безбједносних наука

Мићин за АТВ о сигурности грађана: Мора се водити рачуна о појединцима, радикалним исламистима

  • Извор: АТВ
  • 19.10.2023. 14:51

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић упутио је данас акт свим безбједносим агенцијама које се налазе у саставу овог Министарства у којем је затражио да се предузму све мјере радње како би се обезбиједила сигурност грађана и имовине.

Професор на факултету Безбједносних наука, Саша Мићин, рекао је гостујући у АТВ-овој Теми дана, да је такав потез начињен због дешавања на Блиском истоку.

"То што је министар урадио је рутинска процедура, узимајући у обзир дешавања на Блиском истоку. Видјели смо у Бриселу шта се десило, напад на два навијача из Шведске. Не смијемо скренути са ума, да је у БиХ присутан велики број миграната из разних земаља свијета", каже Мићин те додаје:

"То је мјера која се предузима у оваквим ситуацијама. Сматрам да у БиХ не може доћи до неког организованог терористичког напада, али мора се водити рачуна о појединцима, радикалним исламистима. 

О скуповима подршке Палестини, који се организују у Сарајеву, Мићин каже да они носе одређен вид ризика.

"Сви скупови тог типа, носе одређен вид ризика. Иако ја предпостављам да су такви скупови пријављени и да се контролишу од стране надлежних органа. Мислим да не треба бити навијачки расположен, када су у питању дешавања на Блиском истоку. Иако је тај сукоб географски удаљен од нас, по том питању се врши поларизација у смислу навијања за и против, а то је оно што нам најмање треба, то рецимо доноси сукобе", истако је Мићин.

Мићин је коментарисао и то, што поједине земље Европе, попут Аустрије, Француске и Белгије, пооштравају мјере безбједности у земљи, изводећи војску на улице.

"У питању је превентивно дјеловање. Видјели смо да Словенија и Италија уводе јаче контроле на границама. Ми смо заборавили мигрантску кризу, она и даље траје, није престала. Када су у питању мигранти, ви не знате ко долази, они немају докумената, то је ријеч о више десетина хиљада људи. Доста њих је исламистички настројено, са тенденцијом да изврше неки терористички акт. Ево видимо шта се десило у Бриселу", нагласио је професор Мићин.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.