Profesor na fakultetu Bezbjednosnih nauka

Mićin za ATV o sigurnosti građana: Mora se voditi računa o pojedincima, radikalnim islamistima

  • Izvor: ATV
  • 19.10.2023. 14:51

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić uputio je danas akt svim bezbjednosim agencijama koje se nalaze u sastavu ovog Ministarstva u kojem je zatražio da se preduzmu sve mjere radnje kako bi se obezbijedila sigurnost građana i imovine.

Profesor na fakultetu Bezbjednosnih nauka, Saša Mićin, rekao je gostujući u ATV-ovoj Temi dana, da je takav potez načinjen zbog dešavanja na Bliskom istoku.

"To što je ministar uradio je rutinska procedura, uzimajući u obzir dešavanja na Bliskom istoku. Vidjeli smo u Briselu šta se desilo, napad na dva navijača iz Švedske. Ne smijemo skrenuti sa uma, da je u BiH prisutan veliki broj migranata iz raznih zemalja svijeta", kaže Mićin te dodaje:

"To je mjera koja se preduzima u ovakvim situacijama. Smatram da u BiH ne može doći do nekog organizovanog terorističkog napada, ali mora se voditi računa o pojedincima, radikalnim islamistima. 

O skupovima podrške Palestini, koji se organizuju u Sarajevu, Mićin kaže da oni nose određen vid rizika.

"Svi skupovi tog tipa, nose određen vid rizika. Iako ja predpostavljam da su takvi skupovi prijavljeni i da se kontrolišu od strane nadležnih organa. Mislim da ne treba biti navijački raspoložen, kada su u pitanju dešavanja na Bliskom istoku. Iako je taj sukob geografski udaljen od nas, po tom pitanju se vrši polarizacija u smislu navijanja za i protiv, a to je ono što nam najmanje treba, to recimo donosi sukobe", istako je Mićin.

Mićin je komentarisao i to, što pojedine zemlje Еvrope, poput Austrije, Francuske i Belgije, pooštravaju mjere bezbjednosti u zemlji, izvodeći vojsku na ulice.

"U pitanju je preventivno djelovanje. Vidjeli smo da Slovenija i Italija uvode jače kontrole na granicama. Mi smo zaboravili migrantsku krizu, ona i dalje traje, nije prestala. Kada su u pitanju migranti, vi ne znate ko dolazi, oni nemaju dokumenata, to je riječ o više desetina hiljada ljudi. Dosta njih je islamistički nastrojeno, sa tendencijom da izvrše neki teroristički akt. Еvo vidimo šta se desilo u Briselu", naglasio je profesor Mićin.

Pratite nas i putem Vibera