Шеф руске дипломатије

Лавров: Додик се једини бори за дејтонске принципе

  • Извор: АТВ
  • 06.05.2024. 19:03

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у БиХ се покушава представити као највећи негативац. У томе предњачи самоименовани њемачки високи представник, који је нелегитиман јер га није потврдио Савјет безбједности УН, а он на све начине покушава да дискредитује Републику Српску, рекао је ово у ексклузивном интервјуу за АТВ Сергеј Лавров.

"У Босни и Херцеговини Милорада Додика приказују као главног негативца, који наводно руши Дејтон, иако је он са својим тимом једини који се у Босни бори за дејтонске принципе", рекао је Лавров.

Притисци на Републику Српску и Србију су огромни и сваком даном се повећавају. Говорећи о Косову и Метохији Лавров се осврнуо на срамну одлуку Парламентарне Скупштине Савјета Европе која је гласала да Косово буде примљено у Савјет Европе као пуноправан члан и самостална држава. Истиче да западне земље ту своју одлуку правдају напретком демократије, што је сулудо јер је Косово територија потпуног безакоња. 

"Тамо никада није било никакве демократије, то је територија организованог криминала, територија етничког чишћења у односу према Србима. Чуо сам да се почевши од 2003. године наставља исељавање Срба, и да је од јануара 2003. године око 15% Срба који су тада били остали већ отишло. Искорјењују православље, то је очигледно. Западу се то свиђа", каже Лавров. 

Када је ријеч о специјалној војној операцији у Украјини, Лавров је напоменуо да је Русија отворена за преговоре. Истакао је да западне земље организују некакве мировне конференције без Русије, јер у суштини нису заинтересоване за прекид сукоба заснован на реалним основама. 

"Нико од њих није спреман за озбиљан разговор. Они се играју пародије преговора у облику сусрета у Женеви, Швајцарској, Копенхагенски формат је слијепа улица. Покушавају да неистинама, уцјеном, лажима на та своја окупљања привуку што већи број земаља у развоју, земаља свјетског југа. Неки учествују, а онда нама објашњавају да су учествовали само са једним циљем - да објасне бесмисао сличних догађаја без учешћа Русије, који су засновани на ултиматумима. Неки су се једноставно разочарали и престали су да долазе на такве догађаје", каже Лавров.

Русија наставља са рјешавањем задатака који су задани у оквиру специјалне војне операције. Демилитаризација Украјине постала је апсолутно неопходан корак. Јасно је и то да је неизбјежна денацификација Украјине, јер је режим у Кијеву расистички који афирмише идеологију нацизма и који глорификује оне којима је пресудио суд у Нирнбергу, каже Лавров.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.