Šef ruske diplomatije

Lavrov: Dodik se jedini bori za dejtonske principe

  • Izvor: ATV
  • 06.05.2024. 19:03

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u BiH se pokušava predstaviti kao najveći negativac. U tome prednjači samoimenovani njemački visoki predstavnik, koji je nelegitiman jer ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN, a on na sve načine pokušava da diskredituje Republiku Srpsku, rekao je ovo u ekskluzivnom intervjuu za ATV Sergej Lavrov.

"U Bosni i Hercegovini Milorada Dodika prikazuju kao glavnog negativca, koji navodno ruši Dejton, iako je on sa svojim timom jedini koji se u Bosni bori za dejtonske principe", rekao je Lavrov.

Pritisci na Republiku Srpsku i Srbiju su ogromni i svakom danom se povećavaju. Govoreći o Kosovu i Metohiji Lavrov se osvrnuo na sramnu odluku Parlamentarne Skupštine Savjeta Еvrope koja je glasala da Kosovo bude primljeno u Savjet Еvrope kao punopravan član i samostalna država. Ističe da zapadne zemlje tu svoju odluku pravdaju napretkom demokratije, što je suludo jer je Kosovo teritorija potpunog bezakonja. 

"Tamo nikada nije bilo nikakve demokratije, to je teritorija organizovanog kriminala, teritorija etničkog čišćenja u odnosu prema Srbima. Čuo sam da se počevši od 2003. godine nastavlja iseljavanje Srba, i da je od januara 2003. godine oko 15% Srba koji su tada bili ostali već otišlo. Iskorjenjuju pravoslavlje, to je očigledno. Zapadu se to sviđa", kaže Lavrov. 

Kada je riječ o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, Lavrov je napomenuo da je Rusija otvorena za pregovore. Istakao je da zapadne zemlje organizuju nekakve mirovne konferencije bez Rusije, jer u suštini nisu zainteresovane za prekid sukoba zasnovan na realnim osnovama. 

"Niko od njih nije spreman za ozbiljan razgovor. Oni se igraju parodije pregovora u obliku susreta u Ženevi, Švajcarskoj, Kopenhagenski format je slijepa ulica. Pokušavaju da neistinama, ucjenom, lažima na ta svoja okupljanja privuku što veći broj zemalja u razvoju, zemalja svjetskog juga. Neki učestvuju, a onda nama objašnjavaju da su učestvovali samo sa jednim ciljem - da objasne besmisao sličnih događaja bez učešća Rusije, koji su zasnovani na ultimatumima. Neki su se jednostavno razočarali i prestali su da dolaze na takve događaje", kaže Lavrov.

Rusija nastavlja sa rješavanjem zadataka koji su zadani u okviru specijalne vojne operacije. Demilitarizacija Ukrajine postala je apsolutno neophodan korak. Jasno je i to da je neizbježna denacifikacija Ukrajine, jer je režim u Kijevu rasistički koji afirmiše ideologiju nacizma i koji glorifikuje one kojima je presudio sud u Nirnbergu, kaže Lavrov.

Pratite nas i putem Vibera