Poslanik SNSD-a

Lalović: Optužnica protiv predsjednika - udar na sve slobodne građane

  • Извор: СРНА
  • 12.08.2023. 16:45

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nenad Lalović istakao je da optužnica Tužilaštva BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika predstavlja udar ne samo na predsjednika Republike već i na sve slobodne građane.

Lalović je rekao Srni da je riječ o još jednoj sramnoj odluci Tužilaštva BiH koje je reagovalo na sramne nametnute zakone Kristijana Šmita, koji predstavlja turistu u BiH.

"Optužnica protiv Dodika je odluka protiv svih vidova vladavine prava, protiv srpskog naroda i protiv volje naroda koji je na izborima legitimno izabrao svoje predstavnike", dodao je Lalović.

On je naglasio da je predsjednik Republike Srpske samo sproveo odluke koje je izglasalo dvije trećine narodnih poslanika biranih na prošlim izborima.

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita.


Okolić: Napadi na instituciju predsjednika još veći motiv odbranu Srpske

Okolić: Napadi na instituciju predsjednika još veći motiv odbranu Srpske

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je 9. jula odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 27. juna Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Kristijan Šmit rekao je 1. jula da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske".

Tužilaštvo BiH je potom formiralo predmet u vezi sa usvajanjem zakona, a kojim je obuhvaćeno i potpisivanje odluke i objavljivanje u Službenom glasniku Republike Srpske ukaza predsjednika Srpske.

Пратите нас и путем Вибера