Sastanak u Sarajevu

Krišto: Neophodno usvajanje budžeta, kako bi bila povučena prva tranša iz plana rasta za zapadni Balkan

  • Izvor: SRNA
  • 03.06.2024. 19:36

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je danas da mora biti usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu, kako bi zemlja mogla povući prvu tranšu od ukupno 1,8 milijardi evra, koliko je BiH namijenjeno iz ЕU plana rasta za zapadni Balkan.

"Potrebno je ispuniti pretpostavke kako bismo implementirali sredstva, prvu tranšu koja bi trebala biti već u ovom mjesecu, a to je neophodno donošenje zakona o budžetu institucija BiH", rekla je Krištova nakon trećeg političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH, održanog u Sarajevu.

Krištova je navela da je budžet neophodan za funkcionisanje institucija BiH, te izrazila uvjerenje da će politički predstavnici i nadležno ministarstvo napraviti prijedlog tog zakona i dostaviti ga Savjetu ministara, kako bi bio upućen Predsjedništvu BiH.

Dodik: Visoki zahtjevi Еvropske unije doveli BiH do debakla

Dodik: Visoki zahtjevi Еvropske unije doveli BiH do debakla

Ona je istakla da su svi predstavnici institucija i vlasti u BiH opredijeljeni za članstvo u ЕU, te da je ta odluka ograničena ispunjavanjem ostalih obaveza i prioriteta koje je zemlja dužna da ispuni do otvaranja pregovora.

"Razgovarali smo o tim preostalim reformama, pa sam informisala Varheljija i o Izbornom zakonu BiH, zakonu o Sudu BiH i mogim drugim zakonima, ali smo došli u situaciju koja je izazvana ničim od OHR-a, nametanje Izbornog zakona koji je na neki način doveo u pitanje, kako samo funkcionisanje parlamentarne većine na nivou BiH, tako i donošenje odluka u institucijama", rekla je Krištova novinarima.

Prema njenim riječima, opredjeljenje svih je da se iz ove situacije mora naći zajednički način za nastavak preostalih reformi, kao i da se ne smije dozvoliti da dođe do zastoja, na bilo koji način.

SDS sam sebe doveo u situaciju u kojoj se trenutno nalaze

SDS sam sebe doveo u situaciju u kojoj se trenutno nalaze

"Svjesna sam da postoje izazovi, ali uz naše opredjeljenje, uz jačanje dijaloga, međusobno uvažavanje, uz pokazivanje da smo spremni da donosimo odluke, uvažavanjem ustavne strukture i ustavnih nadležnosti, mehanizma koordinacije, a koje je u ovom trenutku ЕU stavila pred BiH", navela je Krištova.

Ona je naglasila da BiH čeka jako puno posla do otvaranja pregovora, da očekuje od nadležnih rad na ovim reformama, a osim izbornog zakona, to su i zakoni o graničnoj kontroli, zaštiti ličnih podataka, novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

Krištova je rekla da očekuje i izradu strategije na integrisanom upravljanju granicom, imenovanje koordinatora "i mnoge druge stvari koje se tuču ovih uslova koje su postavile evropske institucije".

Amidžić: SDS sebe doveo u situaciju da će se u velikom broju opština boriti za cenzus

Amidžić: SDS sebe doveo u situaciju da će se u velikom broju opština boriti za cenzus

"Imamo obavezu u ovom trenutku da imenujemo glavnog pregovarača i dva zamjenika, kako zbog ustavne strukture same BiH, tako i zbog posla koji predstoji", navela je Krištova i dodala da je obaveza da se imenuje i pregovarački tim.

Krištova je zahvalila Varheljiju za sve što čini za BiH na njenom evropskom putu, te dodala da će ona biti poveznica između institucija na svim nivoima vlasti u zemlji, kako bi se učinilo sve da budu ispunjeni svi uslovi.

"Time ćemo pokazati političku zrelost i odgovornost i prema institucijama u kojima radimo, ali i političku odgovornost prema svima onima koji su nas birali na ove važne i odgovorne funkcije", poručila je Krištova.

Trećim političkim forumom na visokom nivou o evropskim integracijama kopredsjedavali su Krištova i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: