Делегат у Дому народа

Ковачевић: Суђење Додику - најдиректнији примјер политичког прогона

  • Извор: СРНА
  • 20.12.2023. 15:08

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је данас да се сваким даном потврђује да је суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику у Суду БиХ због непоштовања одлука Кристијана Шмита најеклатантнији и најдиректнији примјер политичког прогона у свијету.

"Постоје данас у још неколико земаља случајеви да одређени политички режими прогоне своје политичке неистомишљенике, али апсолутно нигдје, осим у БиХ, не постоји случај да неко побједника на слободним и демократским изборима прогони због тога што је поштовао устав своје земље, а на основу некакве одлуке неког странца којег нико није звао, нико није именовао, нико му није дао никакав мандат", рекао је Ковачевић новинарима пред зградом Суда БиХ након рочишта предсједнику Српске.

Ковачевић је оцијенио да ће БиХ тешко опстати ако тај проблем остане.


Амиџић: Српска, Додик и Лукић ће побиједити ову лакрдију

Амиџић: Српска, Додик и Лукић ће побиједити ову лакрдију

"Када год ми кажемо нешто што су чињенице и када читамо Устав и Дејтонски споразум, онда нам кажу - то је став Републике Српске. Када кажемо да Шмит није високи представник, то није став Републике Српске, то је став Савјета безбједности УН и ноторна правна чињеница", рекао је Ковачевић.

Када се каже да у Уставу БиХ не постоје Суд и Тужилаштво БиХ, додао је Ковачевић, то није мишљење Републике Српске, већ ноторна правна чињеница.

Осврћући се на то да је судија на данашњем рочишту предсједнику Српске и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу хтио да избаци из суднице све који су били у публици, Ковачевић је указао да је јасно да је циљ да се Додик изолује и да се са њим разрачунају сами, али узалуд.


Додик: Ако Шмит наметне измјене Изборног закона, ми ћемо истог дана донијети наш

Додик: Ако Шмит наметне измјене Изборног закона, ми ћемо истог дана донијети наш

"Све више и више људи је овдје и морате да знате да када прогоните некога за кога у Уставу Републике Српске пише да представља Републику и изражава њено државно јединство, онда прогоните Републику Српску, а то вам неће проћи", рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је на мјесту гдје се данас налази Суд БиХ некада био логор за Србе, а сада по инструкцији Шмита и, како каже, његовог шефа америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија желе од цијеле БиХ да направе логор за Србе.

"То вам неће проћи. Република Српска ће побиједити", рекао је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    '''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)