Delegat u Domu naroda

Kovačević: Suđenje Dodiku - najdirektniji primjer političkog progona

  • Izvor: SRNA
  • 20.12.2023. 15:08

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je danas da se svakim danom potvrđuje da je suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Sudu BiH zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita najeklatantniji i najdirektniji primjer političkog progona u svijetu.

"Postoje danas u još nekoliko zemalja slučajevi da određeni politički režimi progone svoje političke neistomišljenike, ali apsolutno nigdje, osim u BiH, ne postoji slučaj da neko pobjednika na slobodnim i demokratskim izborima progoni zbog toga što je poštovao ustav svoje zemlje, a na osnovu nekakve odluke nekog stranca kojeg niko nije zvao, niko nije imenovao, niko mu nije dao nikakav mandat", rekao je Kovačević novinarima pred zgradom Suda BiH nakon ročišta predsjedniku Srpske.

Kovačević je ocijenio da će BiH teško opstati ako taj problem ostane.


Amidžić: Srpska, Dodik i Lukić će pobijediti ovu lakrdiju

Amidžić: Srpska, Dodik i Lukić će pobijediti ovu lakrdiju

"Kada god mi kažemo nešto što su činjenice i kada čitamo Ustav i Dejtonski sporazum, onda nam kažu - to je stav Republike Srpske. Kada kažemo da Šmit nije visoki predstavnik, to nije stav Republike Srpske, to je stav Savjeta bezbjednosti UN i notorna pravna činjenica", rekao je Kovačević.

Kada se kaže da u Ustavu BiH ne postoje Sud i Tužilaštvo BiH, dodao je Kovačević, to nije mišljenje Republike Srpske, već notorna pravna činjenica.

Osvrćući se na to da je sudija na današnjem ročištu predsjedniku Srpske i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću htio da izbaci iz sudnice sve koji su bili u publici, Kovačević je ukazao da je jasno da je cilj da se Dodik izoluje i da se sa njim razračunaju sami, ali uzalud.


Dodik: Ako Šmit nametne izmjene Izbornog zakona, mi ćemo istog dana donijeti naš

Dodik: Ako Šmit nametne izmjene Izbornog zakona, mi ćemo istog dana donijeti naš

"Sve više i više ljudi je ovdje i morate da znate da kada progonite nekoga za koga u Ustavu Republike Srpske piše da predstavlja Republiku i izražava njeno državno jedinstvo, onda progonite Republiku Srpsku, a to vam neće proći", rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je na mjestu gdje se danas nalazi Sud BiH nekada bio logor za Srbe, a sada po instrukciji Šmita i, kako kaže, njegovog šefa američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija žele od cijele BiH da naprave logor za Srbe.

"To vam neće proći. Republika Srpska će pobijediti", rekao je Kovačević.

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 11:30 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    ''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.