СНСД

Ковачевић: Шмит пријети суверенитету БиХ!

  • Извор: СРНА
  • 15.11.2023. 15:43

Суверенитету БиХ на првом мјесту пријети Кристијан Шмит, јер се поставља питање како говорити о суверенитету земље када у њу дође странац који није изабран и дошао је сам од себе, изјавио је данас у Бањалуци делегат у Дому народа парламента БиХ Радован Ковачевић.

"Видимо да је Шмит данас изјавио како је суверенитет и територијални интегритет БиХ константно под пријетњом. То је истина, јер онај који пријети суверенитету БиХ јесте Шмит", рекао је новинарима Ковачевић.

Он је истакао да је Шмит дошао сам, иако је Дејтонским мировним споразумом који је важећи у БиХ јасно дефинисано како се долази на функцију високог представника.

Нешић: Шмит да се бави својим легитимитетом

Нешић: Шмит да се бави својим легитимитетом

"Мировним споразумом у Анексу 10 је јасно одређено на који начин неко мора бити именован како би могао било шта да ради у БиХ. Шмит није тако именован и ствари су потпуно јасне, тако да свако може да говори о суверенитету БиХ, осим Шмита, који је напада, уништава и гази њен суверенитет. Он се бори против Републике Српске и њеног народа што нећемо трпјети! Српска предвођена предсједником Милорадом Додиком ће се јасно и одлучно борити за заштиту својих права", поручио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Шмит говори да му је приоритет супротстављање нападима на Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, те институционални поредак.

"Наш задатак јесте да се боримо против Шмита који је први нападач на Дејтонски мировни споразум, Устав и институционали поредак. Како се може појавити Шмит и доносити одлуке након што Додик побиједи на изборима за предсједника Републике Српске и ради у складу са Уставом Српске којим је прописано да потписује указе о проглашењу закона који у Народној скупштини усвоје представници народа?", упитао је Ковачевић.

Цвијановићева упоредила Бећировића и Kонаковића с ликовима из „Сложне браће“

Цвијановићева упоредила Бећировића и Kонаковића с ликовима из „Сложне браће“

Он је упитао и какве су одлуке Шмита у којима наводи да ће неко ићи у затвор уколико предсједник Републике извршава демократске обавезе и оно што је прописано Уставом?

"Да ли је то институционални поредак о коме говори Шмит? Борба за заштиту Дејтонског споразума, Устава БиХ и институционалног поретка је на првом мјесту борба против Шмита и у Српској од ње нећемо одустати. А када Шмит говори о сецесионизму, морам га подсјетити да у Уставу БиХ постоји обавеза о поштивању свих међународних повеља, прије свега УН, које говоре о правима народа на самоопређељење када су угњетавани. Српски народ у БиХ је угњетаван на првом мјесту од оних чији је главни експонент Шмит и против тога ћемо се борити", поручио је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: 16 блокова (12+) (Р)

    '' Филм: 16 блокова (12+) (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)