SNSD

Kovačević: Šmit prijeti suverenitetu BiH!

  • Izvor: SRNA
  • 15.11.2023. 15:43

Suverenitetu BiH na prvom mjestu prijeti Kristijan Šmit, jer se postavlja pitanje kako govoriti o suverenitetu zemlje kada u nju dođe stranac koji nije izabran i došao je sam od sebe, izjavio je danas u Banjaluci delegat u Domu naroda parlamenta BiH Radovan Kovačević.

"Vidimo da je Šmit danas izjavio kako je suverenitet i teritorijalni integritet BiH konstantno pod prijetnjom. To je istina, jer onaj koji prijeti suverenitetu BiH jeste Šmit", rekao je novinarima Kovačević.

On je istakao da je Šmit došao sam, iako je Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je važeći u BiH jasno definisano kako se dolazi na funkciju visokog predstavnika.

Nešić: Šmit da se bavi svojim legitimitetom

Nešić: Šmit da se bavi svojim legitimitetom

"Mirovnim sporazumom u Aneksu 10 je jasno određeno na koji način neko mora biti imenovan kako bi mogao bilo šta da radi u BiH. Šmit nije tako imenovan i stvari su potpuno jasne, tako da svako može da govori o suverenitetu BiH, osim Šmita, koji je napada, uništava i gazi njen suverenitet. On se bori protiv Republike Srpske i njenog naroda što nećemo trpjeti! Srpska predvođena predsjednikom Miloradom Dodikom će se jasno i odlučno boriti za zaštitu svojih prava", poručio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Šmit govori da mu je prioritet suprotstavljanje napadima na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, te institucionalni poredak.

"Naš zadatak jeste da se borimo protiv Šmita koji je prvi napadač na Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i institucionali poredak. Kako se može pojaviti Šmit i donositi odluke nakon što Dodik pobijedi na izborima za predsjednika Republike Srpske i radi u skladu sa Ustavom Srpske kojim je propisano da potpisuje ukaze o proglašenju zakona koji u Narodnoj skupštini usvoje predstavnici naroda?", upitao je Kovačević.

Cvijanovićeva uporedila Bećirovića i Konakovića s likovima iz „Složne braće“

Cvijanovićeva uporedila Bećirovića i Konakovića s likovima iz „Složne braće“

On je upitao i kakve su odluke Šmita u kojima navodi da će neko ići u zatvor ukoliko predsjednik Republike izvršava demokratske obaveze i ono što je propisano Ustavom?

"Da li je to institucionalni poredak o kome govori Šmit? Borba za zaštitu Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i institucionalnog poretka je na prvom mjestu borba protiv Šmita i u Srpskoj od nje nećemo odustati. A kada Šmit govori o secesionizmu, moram ga podsjetiti da u Ustavu BiH postoji obaveza o poštivanju svih međunarodnih povelja, prije svega UN, koje govore o pravima naroda na samoopređeljenje kada su ugnjetavani. Srpski narod u BiH je ugnjetavan na prvom mjestu od onih čiji je glavni eksponent Šmit i protiv toga ćemo se boriti", poručio je Kovačević.

Pratite nas i putem Vibera