Делегат у Дому народа

Ковачевић: Саопштење Амбасаде САД - фестивал лицемјерја

  • 24.05.2024. 13:44

Оно што смо чули из Амбасаде САД је поново је један фестивал лицемјерја јер није америчка Амбасада та која треба да тумачи мишљење грађана Републике Српске, него то треба да ради власт Српске која је изабрана од стране грађана, рекао је Радован Ковачевић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

На саопштење које је дошло из Амбасаде САД у БиХ у којем стоји да БиХ није унија два ентитета, већ насљедница Републике БиХ, те да Устав БиХ не даје право ентитетима на сецесију или "раздруживање", Ковачевић је навео да је то погрешно тумачење Устава БиХ.

Фијаско резолуције о Сребреници се огледа у новим пријетњама Марфија

Фијаско резолуције о Сребреници се огледа у новим пријетњама Марфија

- Ако се пажљиво прочита Устав БиХ, пише да је БиХ са новом уставном структуром, састављена од Републике Српске и ФБиХ, те да може да задржи своје чланство у Уједињеним нацијама или да затражи нови пријем у УН или у другим међународним организацијама, што нам говори да се ради о новоствореној држави - рекао је Ковачевић.

Он је додао да у Уставу БиХ изричито пише да су надлежности као што су спољна политика, спољна трговина, монетарна политика на нивоу БиХ, а да све оно што није изричито наведено као надлежност БиХ, припада ентитетима.

- Амбасада САД је та која спонзорише и подстиче да се крше те ставке које су "изричито" наведене у Уставу БиХ како би било мање Републике Српске и како би БиХ било све више централизованија - навео је Ковачевић.

То неће проћи, поручује Ковачевић, јер је "Република Српска једна од страна која је потписала тај Устав и омогућила његово ступање на снагу".

Република Српска је фактор Дејтонског мировног споразума, а САД, уз још неке државе попут Руске Федерације и неких земаља ЕУ, би требало да буду гаранти онога што у Уставу пише, да се он поштује, а не да се крши, навео је Ковачевић.

- Доста сте пријетили Републици Српској. Крајње је вријеме да покажете поштовање према свима у БиХ, а не да упорно подржавате једну страну како би рушили Дејтонски споразум, обесправљивали Србе и како би Српској отимала оно што су наша уставна права.  Уколико наставите са оваквим наступима, немојте да се чудите што Српска као потписница Анекса 4, Устава БиХ, нуди излаз из ове безизлазне ситуације, мирно раздруживање и миран живот за све грађане БиХ -  поручио је Ковачевић Амбасади САД у БиХ.

(РТРС)

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)