Делегат у Дому народа

Ковачевић: Правде за Србе нема када су у питању Суд и Тужилаштво БИХ

  • Извор: СРНА
  • 22.09.2023. 19:30

Правде за Србе нема када су у питању Суд и Тужилаштво БиХ и у том смислу се не може очекивати ништа ново, рекао је делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић поводом потврђивања оптужнице за злочине над српским цивилима у Јошаници код Фоче.

Ковачевић је подсјетио да је од 100.000 жртава у протеклом грађанском рату око 30.000 Срба, што одговара пропорционално броју српског становништва у БиХ, док пресуда за злочине над Србима има само два одсто.

"То само показује да на овом свијету могу да постоје и ванземаљци, и шпорет на дрва, али правде за Србе нема, па нема", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да правде за Србе нема када су у питању Суд и Тужилаштво БиХ и да у том контексту треба посматрати и оптужницу која је потврђена против предсједника Републике Српске Милорада Додика.


СДА, ДФ и НЕС хтјели да се расправља само о повратницима у Српској

СДА, ДФ и НЕС хтјели да се расправља само о повратницима у Српској

Према његовим ријечима, Суд и Тужилаштво БиХ су мјесто са којег ће увијек да прогањају Србе, а понекад ће процесуирати неке мање случајеве, чиме ће само замазати очи и покушавати убиједити како постоји правда и за Србе, али само у мали процентима.

"То је још једно мјесто које треба само да послужи како би се утемељила та прича да су Срби само лоши момци и да су Срби само ти који су учинили злочине, а истина је потпуно супротна", рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је навео да су се Срби бранили и гинули на својим кућним огњиштима, а највећи број српских жртава је био у првој години рата, што руши тезу друге стране.

"Ствари су потпуно јасне. Рат је кренуо тако што је неко напао Србе и желио да их обесправи и тај континуитет је одржан до данас и данас имају једини циљ да се Срби обесправе, да се угњетава Република Српска и српски народ и да Срба на крају у БиХ нема", рекао је Ковачевић.

Он је поручио да се то не смије дозволити.

"Зато и постоји Република Српска, коју ћемо чувати и бранити свим дозвољеним средствима", закључио је Ковачевић.

Суд БиХ уважио је данас жалбу Тужилаштва БиХ и потврдио по свим тачкама уређену оптужницу за злочине над Србима у Јошаници код Фоче.


Новаковић Бурсаћ: Предсједник Српске спроводи политику за коју је добио подршку народа

Новаковић Бурсаћ: Предсједник Српске спроводи политику за коју је добио подршку народа

Суд БиХ је првобитно одбио оптужницу против 13 некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године, а Тужилаштво БиХ је у року од 24 сата уложило жалбу.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени. Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

За ове злочине оптужени су Ферид Буљубашић (70), Ахмет Сејдић (63), Рашид Собо (58), Шефко Глушац (62), Закир Јамак (54), Бахрудин Мухић звани Бане (59), Адем Фехрић (61), Мустафа Пољо звани Муса (58), Енвер Кустура звани Пена (56), Мухамед Лиска (50), Сакиб Чакар (66), Изет Сејдић (67) и Мунир Нало (53).

Пратите нас и путем Вибера