Delegat u Domu naroda

Kovačević: Pravde za Srbe nema kada su u pitanju Sud i Tužilaštvo BIH

  • Izvor: SRNA
  • 22.09.2023. 19:30

Pravde za Srbe nema kada su u pitanju Sud i Tužilaštvo BiH i u tom smislu se ne može očekivati ništa novo, rekao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević povodom potvrđivanja optužnice za zločine nad srpskim civilima u Jošanici kod Foče.

Kovačević je podsjetio da je od 100.000 žrtava u proteklom građanskom ratu oko 30.000 Srba, što odgovara proporcionalno broju srpskog stanovništva u BiH, dok presuda za zločine nad Srbima ima samo dva odsto.

"To samo pokazuje da na ovom svijetu mogu da postoje i vanzemaljci, i šporet na drva, ali pravde za Srbe nema, pa nema", rekao je Kovačević.

On je istakao da pravde za Srbe nema kada su u pitanju Sud i Tužilaštvo BiH i da u tom kontekstu treba posmatrati i optužnicu koja je potvrđena protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.


SDA, DF i NЕS htjeli da se raspravlja samo o povratnicima u Srpskoj

SDA, DF i NЕS htjeli da se raspravlja samo o povratnicima u Srpskoj

Prema njegovim riječima, Sud i Tužilaštvo BiH su mjesto sa kojeg će uvijek da proganjaju Srbe, a ponekad će procesuirati neke manje slučajeve, čime će samo zamazati oči i pokušavati ubijediti kako postoji pravda i za Srbe, ali samo u mali procentima.

"To je još jedno mjesto koje treba samo da posluži kako bi se utemeljila ta priča da su Srbi samo loši momci i da su Srbi samo ti koji su učinili zločine, a istina je potpuno suprotna", rekao je Kovačević za RTRS.

On je naveo da su se Srbi branili i ginuli na svojim kućnim ognjištima, a najveći broj srpskih žrtava je bio u prvoj godini rata, što ruši tezu druge strane.

"Stvari su potpuno jasne. Rat je krenuo tako što je neko napao Srbe i želio da ih obespravi i taj kontinuitet je održan do danas i danas imaju jedini cilj da se Srbi obesprave, da se ugnjetava Republika Srpska i srpski narod i da Srba na kraju u BiH nema", rekao je Kovačević.

On je poručio da se to ne smije dozvoliti.

"Zato i postoji Republika Srpska, koju ćemo čuvati i braniti svim dozvoljenim sredstvima", zaključio je Kovačević.

Sud BiH uvažio je danas žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio po svim tačkama uređenu optužnicu za zločine nad Srbima u Jošanici kod Foče.


Novaković Bursać: Predsjednik Srpske sprovodi politiku za koju je dobio podršku naroda

Novaković Bursać: Predsjednik Srpske sprovodi politiku za koju je dobio podršku naroda

Sud BiH je prvobitno odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine, a Tužilaštvo BiH je u roku od 24 sata uložilo žalbu.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Za ove zločine optuženi su Ferid Buljubašić (70), Ahmet Sejdić (63), Rašid Sobo (58), Šefko Glušac (62), Zakir Jamak (54), Bahrudin Muhić zvani Bane (59), Adem Fehrić (61), Mustafa Poljo zvani Musa (58), Еnver Kustura zvani Pena (56), Muhamed Liska (50), Sakib Čakar (66), Izet Sejdić (67) i Munir Nalo (53).

Pratite nas i putem Vibera