Заједничка комисија за одбрану и безбједности

Ковачевић: МУП Српске се мора питати у сектору у коме има надлежности

  • Извор: СРНА
  • 06.12.2023. 12:02

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједности Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је Срни да је споразум за преговоре са Фронтексом сачињен у складу са Уставом и Дејтонским споразумом и да је то једини разлог због чега су представници бошњачког народа у Савјету министара били против тог документа, јер су они увијек против дејтонске, уставне БиХ.

"Оно што они не желе да схвате и прихвате јесте да БиХ у одређеним околностима може да буде тачка за одговор или тачка за договор, али не може да одлучује о оним питањима за које нема уставну надлежност", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је потпуно јасно да у сектору безбједности убједљиво највећу надлежност имају ентитети и да се Министарство унутрашњих послова Републике Српске мора питати у сектору у коме има надлежност.

Вулић: Бошњацима циљ минимизирање институција Српске, а не компромис

Вулић: Бошњацима циљ минимизирање институција Српске, а не компромис

"Оно што је битно јесте да је овај споразум један од 14 приоритета из Мишљења Европске комисије и да се сада види ко блокира напредак БиХ према ЕУ. Потпуно је јасно да то није Република Српска", рекао је Ковачевић.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је синоћ да бошњачки министри нису гласали о споразуму за преговоре са Фронтексом, тако да од преговора са овом агенцијом до даљег нема ништа.

Нешић: ФРОНТЕКС показује ко је за улазак у ЕУ, а ко за сукобе и подјеле

Нешић: ФРОНТЕКС показује ко је за улазак у ЕУ, а ко за сукобе и подјеле

Нешић је у изјави Срни објаснио да су српски и хрватски министри већ раније гласали за споразум, док бошњачки министри, који су јуче тражили одгађање гласања како би обавили додатне консултације, нису искористили могућност да се изјасне о споразуму, те је сједница Савјета министара закључена без њиховог изјашњења.

Он је навео да бошњачки министри траже да се измијени члан споразума тако да ентитети, умјесто сагласности, дају мишљење. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:55 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:25 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 22:25 Филм

    ''''Филм

  • 00:35 Ноћни програм

    Ноћни програм