Zajednička komisija za odbranu i bezbjednosti

Kovačević: MUP Srpske se mora pitati u sektoru u kome ima nadležnosti

  • Izvor: SRNA
  • 06.12.2023. 12:02

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednosti Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je Srni da je sporazum za pregovore sa Fronteksom sačinjen u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da je to jedini razlog zbog čega su predstavnici bošnjačkog naroda u Savjetu ministara bili protiv tog dokumenta, jer su oni uvijek protiv dejtonske, ustavne BiH.

"Ono što oni ne žele da shvate i prihvate jeste da BiH u određenim okolnostima može da bude tačka za odgovor ili tačka za dogovor, ali ne može da odlučuje o onim pitanjima za koje nema ustavnu nadležnost", rekao je Kovačević.

On je istakao da je potpuno jasno da u sektoru bezbjednosti ubjedljivo najveću nadležnost imaju entiteti i da se Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske mora pitati u sektoru u kome ima nadležnost.

Vulić: Bošnjacima cilj minimiziranje institucija Srpske, a ne kompromis

Vulić: Bošnjacima cilj minimiziranje institucija Srpske, a ne kompromis

"Ono što je bitno jeste da je ovaj sporazum jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Еvropske komisije i da se sada vidi ko blokira napredak BiH prema ЕU. Potpuno je jasno da to nije Republika Srpska", rekao je Kovačević.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je sinoć da bošnjački ministri nisu glasali o sporazumu za pregovore sa Fronteksom, tako da od pregovora sa ovom agencijom do daljeg nema ništa.

Nešić: FRONTЕKS pokazuje ko je za ulazak u ЕU, a ko za sukobe i podjele

Nešić: FRONTЕKS pokazuje ko je za ulazak u ЕU, a ko za sukobe i podjele

Nešić je u izjavi Srni objasnio da su srpski i hrvatski ministri već ranije glasali za sporazum, dok bošnjački ministri, koji su juče tražili odgađanje glasanja kako bi obavili dodatne konsultacije, nisu iskoristili mogućnost da se izjasne o sporazumu, te je sjednica Savjeta ministara zaključena bez njihovog izjašnjenja.

On je naveo da bošnjački ministri traže da se izmijeni član sporazuma tako da entiteti, umjesto saglasnosti, daju mišljenje. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:35 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 18:40 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:55 Serija: Ko te šiša (12+)

    Serija: Ko te šiša (12+)

  • 21:25 Serija: Preko Atlantika (12+)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+)