Делегат у Дому народа

Ковачевић: Лицемјерство појединих политичара из Сарајева који подржавају сепаратисте у Србији

  • Извор: СРНА
  • 13.10.2024. 14:51

Делегат у Дому народа парламента БиХ Радован Ковачевић рекао је да су лицемјерне поруке појединих политичара из Сарајева да се боре против сепаратизма у БиХ, који ни не постоји, а истовремено свим снагама све чешће подржавају сепаратисте у Србији имајући редовне сусрете са представницима привремених инстутуција у Приштини, иако БиХ не признаје Косово као независно, већ га сматра саставним дијелом Србије.

"Јако је лицемјерно наводно се борити против сепаратизма у својој земљи, а истовремено подржавати сепаратисте у супротној земљи", указао је Ковачевић.

Он је рекао да је однос појединих политичара Сарајева према такозваним привременим институцијама у Приштини прилично дискутабилан и не доприноси стабилности ни у БиХ, ни у региону.

"Политичари из Сарајева нам стално поручују да се боре против сепаратизма у БиХ, који заправо ни не постоји, а истовремено свим снагама све чешће подржавају сепаратисте у Србији, имајући редовне сусрете са представницима привремених институција у Приштини које представљају као званичне сусрете, иако би требало да буде јасно да БиХ не признаје Косово као независну земљу, него напротив, сматра га саставним дијелом Србије", рекао је Ковачевић за РТРС.

Када је ријеч о одређеним споразумима о кретању људи, Ковачевић је навео да је и по том питању став Републике Српске потпуно јасан.

Говорећи о Берлинском процесу, Ковачевић је истакао да је идеја тог процеса била да поруче земљама Балкана да им је мјесто у ЕУ, али да се ни 10 година послије ништа није промијенило.

Он је оцијенио да је ту било одређених добрих споразума који су помогли кретање људи и робе, и мало побољшане сарадње међу земаљама региона, али да конкретног напретка према ЕУ није било.

"Појединачних успјеха јесте било, БиХ је успјела да направи одређене кораке за кандидатски статус. Међутим, 10 година од почетка Берлинског процеса, ниједна земља изузев оних, које су већ биле чланице ЕУ, мислим на Хрватску и Словенију, није постала чланица ЕУ и није се значајније приближила Унији", рекао је Ковачевић.

Према Ковачевићевим ријечима, кључни услов да се започне Берлински процес јесте да не буде алтернатива за европске интеграција, а испоставља се да највише на то и личи.

У Берлину ће сутра бити одржан Самит Берлинског процеса, на којем ће учествовати представници земаља Балкана и ЕУ. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Филм: Јесен у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм