Delegat u Domu naroda

Kovačević: Licemjerstvo pojedinih političara iz Sarajeva koji podržavaju separatiste u Srbiji

  • Izvor: SRNA
  • 13.10.2024. 14:51

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Radovan Kovačević rekao je da su licemjerne poruke pojedinih političara iz Sarajeva da se bore protiv separatizma u BiH, koji ni ne postoji, a istovremeno svim snagama sve češće podržavaju separatiste u Srbiji imajući redovne susrete sa predstavnicima privremenih instutucija u Prištini, iako BiH ne priznaje Kosovo kao nezavisno, već ga smatra sastavnim dijelom Srbije.

"Jako je licemjerno navodno se boriti protiv separatizma u svojoj zemlji, a istovremeno podržavati separatiste u suprotnoj zemlji", ukazao je Kovačević.

On je rekao da je odnos pojedinih političara Sarajeva prema takozvanim privremenim institucijama u Prištini prilično diskutabilan i ne doprinosi stabilnosti ni u BiH, ni u regionu.

"Političari iz Sarajeva nam stalno poručuju da se bore protiv separatizma u BiH, koji zapravo ni ne postoji, a istovremeno svim snagama sve češće podržavaju separatiste u Srbiji, imajući redovne susrete sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini koje predstavljaju kao zvanične susrete, iako bi trebalo da bude jasno da BiH ne priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju, nego naprotiv, smatra ga sastavnim dijelom Srbije", rekao je Kovačević za RTRS.

Kada je riječ o određenim sporazumima o kretanju ljudi, Kovačević je naveo da je i po tom pitanju stav Republike Srpske potpuno jasan.

Govoreći o Berlinskom procesu, Kovačević je istakao da je ideja tog procesa bila da poruče zemljama Balkana da im je mjesto u ЕU, ali da se ni 10 godina poslije ništa nije promijenilo.

On je ocijenio da je tu bilo određenih dobrih sporazuma koji su pomogli kretanje ljudi i robe, i malo poboljšane saradnje među zemaljama regiona, ali da konkretnog napretka prema ЕU nije bilo.

"Pojedinačnih uspjeha jeste bilo, BiH je uspjela da napravi određene korake za kandidatski status. Međutim, 10 godina od početka Berlinskog procesa, nijedna zemlja izuzev onih, koje su već bile članice ЕU, mislim na Hrvatsku i Sloveniju, nije postala članica ЕU i nije se značajnije približila Uniji", rekao je Kovačević.

Prema Kovačevićevim riječima, ključni uslov da se započne Berlinski proces jeste da ne bude alternativa za evropske integracija, a ispostavlja se da najviše na to i liči.

U Berlinu će sutra biti održan Samit Berlinskog procesa, na kojem će učestvovati predstavnici zemalja Balkana i ЕU. 

Pratite nas i putem Vibera