Дом народа БиХ

Ковачевић: Данашња сједница - алиби за блокаду

  • Извор: СРНА
  • 03.06.2024. 14:18

Кључне одлуке о судбини свих грађана и народа у БиХ ће доносити држављани Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ) или БиХ неће бити, што је и циљ Приједлога закона о Уставном суду, поручио је данас делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Према његовим ријечима БиХ мора да има закон о Уставном суду као што га има и свака друга земља, наводећи да је најкраћи пут у нестанак БиХ покушавање октроисања одлука.

"Још једном ћу да подсјетим да је грађански рат у БиХ почео тако што су два конститутивна народа прегласали трећи. Са садашњим рјешењем које имамо у Уставном суду, неко је дао могућност једном конститутивном народу да заједно са странцима прегласава два конститутивна народа у БиХ", изјавио је Ковачевић, нагласивши да то није одрживо нити рјешење коме може да подржи било ко, ко тврди да су му стварно у срцу сви народи у сви грађани и Републике Српске и ФБиХ.

Ковачевић: Без закона о Уставном суду, БиХ неће имати будућност

Ковачевић: Без закона о Уставном суду, БиХ неће имати будућност

Говорећи о данашњој хитној сједници Дома народа, Ковачевић је навео да је она била алиби за чињеницу да је овај дом дуже од два и по мјесеца био у потпуној блокади због тога што су чланови Клуба бошњачког народа напустили посљедњу редовну сједницу, чиме је срушен кворум за рад.

"На тај начин су потпуно блокирали Дом народа и Парламентарну скупштину, јер рад Представничког дома без Дома народа не значи ништа. Тако су, можемо рећи, блокирали и БиХ", рекао је Ковачевић новинарима након сједнице Дома народа.

Он је навео да је данас добијено и конкретно признање од шефа Клуба бошњачког народа у Дому народа Шефика Џаферовића који је јасно рекао да су свјесни шта значи онемогућавање кворума за рад Дома.

Дом народа није подржао измјене Пословника

Дом народа није подржао измјене Пословника

"То значи само једно, блокаду и немогућност да Дом народа ради и немогућност да било ко од нас, делегата, испуњава своје обавезе на које смо се обавезали оног тренутка када смо положили заклетву", истакао је Ковачевић и додао је то велика срамота.

Ковачевић наводи да се од Џаферовића могло чути да су бошњачки делегати протекла два и по мјесеца искористили како би упознали домаћу и свјетску јавност на шта су делегати у Дому народа спремни.

На наводе бошњачких делегата да је Приједлог закона о Уставном суду БиХ, који је предложио делегат Клуба српског народа Желимир Нешковић неуставан, Ковачевић је упитао ко је ко да одређује шта је у БиХ уставно или неуставно.

Ковачевић: Одавно нисам чуо нешто јадније и смјешније од оптужби СДС-а на рачун СНСД-а

Ковачевић: Одавно нисам чуо нешто јадније и смјешније од оптужби СДС-а на рачун СНСД-а

"Да ли је то (Шефик) Џаферовић, (Кемал) Адемовић, да ли је то Клуб Бошњака или су то само Бошњаци у БиХ?", упитао је Ковачевић, те поручио да је одговор Републике Српске на то кратак и једноставан, а гласи "господо, заборавите на тако нешто".

Ковачевић је подсјетио да је посао делегата да предлажу и мијењају законе, расправљају о њима и да се на крају изјашњавају, а да њихов посао није да констатују шта је у складу са Уставом, а шта није.

Он је подсјетио и на изјаве бошњачких делегата са данашње сједнице, који су истакли да би за наставак рада Дома народа, предлагач закона о Уставном суду требао повући свој приједлог.

Вулић: Уставни суд - извор правне несигурности, БиХ на челу са Марфијем и Шмитом нема будућност

Вулић: Уставни суд - извор правне несигурности, БиХ на челу са Марфијем и Шмитом нема будућност

"Дакле, да би неко пристао на то да уопште ради и долази на посао, потребно је да ми који предлажемо законе, што је у складу са Пословником, одустанемо од тога. Да одустанемо од својих права и да пристанемо на то да постоји само један клуб, а то је у овом случају клуб Бошњака, који ће да нам каже шта се може, шта се не може, шта је у складу са Уставом, шта није у складу са Уставом и шта ми смијемо или не смијемо да радимо?!", нагласио је Ковачевић и додао да тако нешто неће моћи.

Ковачевић је позвао све у Дому народа и цијелој БиХ на дијалог у оквиру Устава и свега онога што је њиме предвиђено како би се дошло до усвајања нових рјешења на добробит, Срба, Хрвата, Бошњака, Републике Српске, ФБиХ и свих у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера