Dom naroda BiH

Kovačević: Današnja sjednica - alibi za blokadu

  • Izvor: SRNA
  • 03.06.2024. 14:18

Ključne odluke o sudbini svih građana i naroda u BiH će donositi državljani Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) ili BiH neće biti, što je i cilj Prijedloga zakona o Ustavnom sudu, poručio je danas delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Prema njegovim riječima BiH mora da ima zakon o Ustavnom sudu kao što ga ima i svaka druga zemlja, navodeći da je najkraći put u nestanak BiH pokušavanje oktroisanja odluka.

"Još jednom ću da podsjetim da je građanski rat u BiH počeo tako što su dva konstitutivna naroda preglasali treći. Sa sadašnjim rješenjem koje imamo u Ustavnom sudu, neko je dao mogućnost jednom konstitutivnom narodu da zajedno sa strancima preglasava dva konstitutivna naroda u BiH", izjavio je Kovačević, naglasivši da to nije održivo niti rješenje kome može da podrži bilo ko, ko tvrdi da su mu stvarno u srcu svi narodi u svi građani i Republike Srpske i FBiH.

Kovačević: Bez zakona o Ustavnom sudu, BiH neće imati budućnost

Kovačević: Bez zakona o Ustavnom sudu, BiH neće imati budućnost

Govoreći o današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda, Kovačević je naveo da je ona bila alibi za činjenicu da je ovaj dom duže od dva i po mjeseca bio u potpunoj blokadi zbog toga što su članovi Kluba bošnjačkog naroda napustili posljednju redovnu sjednicu, čime je srušen kvorum za rad.

"Na taj način su potpuno blokirali Dom naroda i Parlamentarnu skupštinu, jer rad Predstavničkog doma bez Doma naroda ne znači ništa. Tako su, možemo reći, blokirali i BiH", rekao je Kovačević novinarima nakon sjednice Doma naroda.

On je naveo da je danas dobijeno i konkretno priznanje od šefa Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Šefika Džaferovića koji je jasno rekao da su svjesni šta znači onemogućavanje kvoruma za rad Doma.

Dom naroda nije podržao izmjene Poslovnika

Dom naroda nije podržao izmjene Poslovnika

"To znači samo jedno, blokadu i nemogućnost da Dom naroda radi i nemogućnost da bilo ko od nas, delegata, ispunjava svoje obaveze na koje smo se obavezali onog trenutka kada smo položili zakletvu", istakao je Kovačević i dodao je to velika sramota.

Kovačević navodi da se od Džaferovića moglo čuti da su bošnjački delegati protekla dva i po mjeseca iskoristili kako bi upoznali domaću i svjetsku javnost na šta su delegati u Domu naroda spremni.

Na navode bošnjačkih delegata da je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je predložio delegat Kluba srpskog naroda Želimir Nešković neustavan, Kovačević je upitao ko je ko da određuje šta je u BiH ustavno ili neustavno.

Kovačević: Odavno nisam čuo nešto jadnije i smješnije od optužbi SDS-a na račun SNSD-a

Kovačević: Odavno nisam čuo nešto jadnije i smješnije od optužbi SDS-a na račun SNSD-a

"Da li je to (Šefik) Džaferović, (Kemal) Ademović, da li je to Klub Bošnjaka ili su to samo Bošnjaci u BiH?", upitao je Kovačević, te poručio da je odgovor Republike Srpske na to kratak i jednostavan, a glasi "gospodo, zaboravite na tako nešto".

Kovačević je podsjetio da je posao delegata da predlažu i mijenjaju zakone, raspravljaju o njima i da se na kraju izjašnjavaju, a da njihov posao nije da konstatuju šta je u skladu sa Ustavom, a šta nije.

On je podsjetio i na izjave bošnjačkih delegata sa današnje sjednice, koji su istakli da bi za nastavak rada Doma naroda, predlagač zakona o Ustavnom sudu trebao povući svoj prijedlog.

Vulić: Ustavni sud - izvor pravne nesigurnosti, BiH na čelu sa Marfijem i Šmitom nema budućnost

Vulić: Ustavni sud - izvor pravne nesigurnosti, BiH na čelu sa Marfijem i Šmitom nema budućnost

"Dakle, da bi neko pristao na to da uopšte radi i dolazi na posao, potrebno je da mi koji predlažemo zakone, što je u skladu sa Poslovnikom, odustanemo od toga. Da odustanemo od svojih prava i da pristanemo na to da postoji samo jedan klub, a to je u ovom slučaju klub Bošnjaka, koji će da nam kaže šta se može, šta se ne može, šta je u skladu sa Ustavom, šta nije u skladu sa Ustavom i šta mi smijemo ili ne smijemo da radimo?!", naglasio je Kovačević i dodao da tako nešto neće moći.

Kovačević je pozvao sve u Domu naroda i cijeloj BiH na dijalog u okviru Ustava i svega onoga što je njime predviđeno kako bi se došlo do usvajanja novih rješenja na dobrobit, Srba, Hrvata, Bošnjaka, Republike Srpske, FBiH i svih u BiH.

Pratite nas i putem Vibera