Дом народа

Ковачевић: Адекватније рјешење је да се иде са новим Изборним законом

  • Извор: СРНА
  • 31.01.2024. 19:00

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је данас након сједнице Дома народа на којој је одбијен приједлог да се о измјенама Изборног закона расправља по хитном поступку, да би адекватније рјешење овог проблема био потпуно нови изборни закон, који би био дио консензуса и договора представника народа и грађана у БиХ.

Ковачевић је додао да је важно да је на данашњој сједници оборена хитна процедура измјена Изборног закона који је предложила СДА, истичући да је тиме испоштован договор политичких лидера из Лакташа.


Ненад преживљава продајући стари папир: Највише добри људи помажу, ништа фамилија

Ненад преживљава продајући стари папир: Највише добри људи помажу, ништа фамилија

"Сви који су анализирали тај закон свјесни су да се ради о катастрофалном рјешењу", нагласио је Ковачевић.

Он је подсјетио да је повод за овај приједлог била конференција за новинаре Кристијана Шмита, који је запријетио изабраним функционерима у БиХ да ће наметнути измјене Изборног закона, уколико се они не договоре, те поновио да Шмит у БиХ нема легитимитет.

"У Уставу БиХ пише да на нивоу БиХ законе могу да усвајају посланици и делегати у Представничком и Дому народа Парламентарне скупштине и нико други. Нигдје не пише Кристијан Шмит или било који високи представник", рекао је Ковачевић новинарима након сједнице Дома народа.

Говорећи о гласању по овој тачки дневног реда и суздржаности Кемала Адемовића, који долази из Народа и правде, која је дио "тројке", Ковачевић је рекао да није сигуран како је Адемовић гласао, али ако је био суздржан да то није било коректно, те да је било супротно договору лидера из Лакташа.


Овим даном се догоди највише несрећа у Српској

Овим даном се догоди највише несрећа у Српској

"Примијетио сам и да је на приједлог министра који долази из коалиције колега Адемовић и тада био суздржан, али то није битно, битно је да смо испоштовали договор партија из Лакташа", навео је он.

Одговарајући на питање о приједлогу закона о Уставном суду који се данас није нашао пред делегатима, Ковачевић је истакао да не постоји никаква будућност за БиХ све док одлуке у било којем органу доносе странци умјесто домаћих представника.

Он је подсјетио и да је према Уставу БиХ пет година након потписивања Дејтонског споразума Парламентарна скупштина БиХ требала предвидјети рјешење за одлазак странаца из Уставног суда.

"А нама данас неко у овој институцији пријети да ће напустити сједницу, ако се нешто такво нађе на дневном реду", рекао је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.