Министар спољне трговине и економских односа

Кошарац: Желимо равноправан а не поданички однос са ЕУ

  • Извор: АТВ
  • 29.11.2023. 12:34

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац поручио је да у свим земљама Западног Балкана постоји опредјељење за ЕУ интеграције, али тај пут не смије искључити регионалну сарадњу и иницијативе које нас повезују.

"Примарно мислим на Отворени Балкан, као концепт који је показао конкретне резултате и бенефите за привреду и грађане земаља чланица“, рекао је Кошарац на Београдском економском форуму на којем је учествовао на панел дискусији о регионалној економској сарадњи.

Кошарац је додао да су тогасвјесни и привредници из Српске и ФБиХ, али "политичке предрасуде из ФБиХ успоравају и блокирају развој и Српске и БиХ у цјелини“.

"Нажалост, у ФБиХ постоје непоправљиви политички ликови, који су задојени личним политичким апетитима и не разумију значај регионалне сарадње и потребу да пратимо позитивне регионалне трендове. Они су у правилу заробљени ставовима ЕУ, која нас све чешће политички условљава. Нама је ЕУ важан спољнотрговински партнер, али желимо равноправан, а не поданички однос. Једнако тако, заговарамо потписивање уговора о слободној трговини са другим регијама и државама, попут Кине, Евроазијске царинске уније, као и чланство у Бриксу. То су нова тржишта и нове шансе за домаћи привредни сектор“, каже Кошарац.

Кошарац је додао да је Србија регионални лидер и много тога можемо да научимо из њеног примјера. 

Република Српска, каже Кошарац, жели интензивнију регионалну сарадњу и укључивање у позитивне регионалне токове.

"Однос Српске и Србије сасвим сигурно представља уџбенички примјер сарадње двије државе. Поносни смо на завидан ниво политичког јединства руководства Српске и Србије, те на одличне односе предсједника Милорада Додика и Александра Вучића. То даје додатну снагу и Српској и Србији. Србија је наш најважнији партнер у оквиру ЦЕФТА-е, реализујемо бројне заједничке пројекте и заједнички пратимо одређена политичка кретања“, закључио је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм