Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Želimo ravnopravan a ne podanički odnos sa ЕU

  • Izvor: ATV
  • 29.11.2023. 12:34

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac poručio je da u svim zemljama Zapadnog Balkana postoji opredjeljenje za ЕU integracije, ali taj put ne smije isključiti regionalnu saradnju i inicijative koje nas povezuju.

"Primarno mislim na Otvoreni Balkan, kao koncept koji je pokazao konkretne rezultate i benefite za privredu i građane zemalja članica“, rekao je Košarac na Beogradskom ekonomskom forumu na kojem je učestvovao na panel diskusiji o regionalnoj ekonomskoj saradnji.

Košarac je dodao da su togasvjesni i privrednici iz Srpske i FBiH, ali "političke predrasude iz FBiH usporavaju i blokiraju razvoj i Srpske i BiH u cjelini“.

"Nažalost, u FBiH postoje nepopravljivi politički likovi, koji su zadojeni ličnim političkim apetitima i ne razumiju značaj regionalne saradnje i potrebu da pratimo pozitivne regionalne trendove. Oni su u pravilu zarobljeni stavovima ЕU, koja nas sve češće politički uslovljava. Nama je ЕU važan spoljnotrgovinski partner, ali želimo ravnopravan, a ne podanički odnos. Jednako tako, zagovaramo potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa drugim regijama i državama, poput Kine, Еvroazijske carinske unije, kao i članstvo u Briksu. To su nova tržišta i nove šanse za domaći privredni sektor“, kaže Košarac.

Košarac je dodao da je Srbija regionalni lider i mnogo toga možemo da naučimo iz njenog primjera. 

Republika Srpska, kaže Košarac, želi intenzivniju regionalnu saradnju i uključivanje u pozitivne regionalne tokove.

"Odnos Srpske i Srbije sasvim sigurno predstavlja udžbenički primjer saradnje dvije države. Ponosni smo na zavidan nivo političkog jedinstva rukovodstva Srpske i Srbije, te na odlične odnose predsjednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. To daje dodatnu snagu i Srpskoj i Srbiji. Srbija je naš najvažniji partner u okviru CЕFTA-e, realizujemo brojne zajedničke projekte i zajednički pratimo određena politička kretanja“, zaključio je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: