Састанак у Сарајеву

Кошарац: Свако рјешење мора бити плод унутрашњег договора домаћих политичких актера

  • 23.01.2024. 12:01

Свако рјешење у БиХ мора бити плод унутрашњег договора домаћих политичких актера, истакао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац на данашњем састанку у Сарајеву са предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и премијерима Холандије и Хрватске Марком Рутеом и Андрејем Пленковићем.

Кошарац је рекао да је Република Српска конструктиван партнер европском путу БиХ и посвећена је имплементацији 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.

Због тога је важно да се у потпуности имплементира договор из Лакташа и то очекујемо од партнера из ФБиХ. Српска тиме показује конструктивност, али нам је потребно партнерство из ФБиХ", објавио је Кошарац на друштвеној мрежи "Инстаграм".

Он је подсјетио да Република Српска инсистира на усвајању закона о Уставном суду БиХ и одласку страних судија из ове институције, те да снажно заговара затварање ОХР-а и то мора бити приоритет на ЕУ путу.

"Каква је то земља у којој један нелегитимни странац доноси законе и тиме крши Устав? Да ли је то европски стандард и како је уопште могуће причати о напретку ка ЕУ у таквој ситуацији?Са овом праксом се под хитно мора престати. Покажите да у БиХ желите европске стандарде и укините ОХР", истакао је Кошарац. 

Пратите нас и путем Вибера