Sastanak u Sarajevu

Košarac: Svako rješenje mora biti plod unutrašnjeg dogovora domaćih političkih aktera

  • 23.01.2024. 12:01

Svako rješenje u BiH mora biti plod unutrašnjeg dogovora domaćih političkih aktera, istakao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac na današnjem sastanku u Sarajevu sa predsjednikom Еvropske komisije Ursulom fon der Lajen i premijerima Holandije i Hrvatske Markom Ruteom i Andrejem Plenkovićem.

Košarac je rekao da je Republika Srpska konstruktivan partner evropskom putu BiH i posvećena je implementaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Еvropske komisije.

Zbog toga je važno da se u potpunosti implementira dogovor iz Laktaša i to očekujemo od partnera iz FBiH. Srpska time pokazuje konstruktivnost, ali nam je potrebno partnerstvo iz FBiH", objavio je Košarac na društvenoj mreži "Instagram".

On je podsjetio da Republika Srpska insistira na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija iz ove institucije, te da snažno zagovara zatvaranje OHR-a i to mora biti prioritet na ЕU putu.

"Kakva je to zemlja u kojoj jedan nelegitimni stranac donosi zakone i time krši Ustav? Da li je to evropski standard i kako je uopšte moguće pričati o napretku ka ЕU u takvoj situaciji?Sa ovom praksom se pod hitno mora prestati. Pokažite da u BiH želite evropske standarde i ukinite OHR", istakao je Košarac. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: