Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Само бошњачки политички фактор оспорава регионалну сарадњу

  • Извор: СРНА
  • 11.08.2024. 18:46

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац поручио је да нема намјеру да полемишем са Елмедином Конаковићем нити са било којим другим министром "Тројке", јер нема мјеста за популизам у ситуацији када букти пожар у Националном парку "Сутјеска".

- Поновићу, хеликоптери Оружаних снага БиХ немају довољан капацитет и непоузданог су квалитета, за разлику од хеликоптера Србије, чији је капацитет неупоредиво већи и може зауставити ширење пожара. Али, то очигледно бошњачким политичарима није важно. Они и на овом примјеру показују да одбијају регионалну сарадњу, претварајући ФБиХ у филџан државицу - нагласио је Кошарац у изјави за Срну, додавши да њих не занимају могуће катастрофалне посљедице пожара.

На питање да прокоментарише изјаву Конаковића да би власти у случају потребе ангажовања хеликоптера за гашење пожара прво требало да се обрате Оружаним снагама БиХ, а тек након тога институцијама других земаља, тврдећи да су "хеликоптери Оружаних снага БиХ спремни за интервенције и гашење пожара у сваком дијелу БиХ", Кошарац је одговорио да је њихова једина политика да у јавном дискурсу буду видљиви против сарадње Српске и Србије, чак и када су хуманитарне мисије у питању, рачунајући да ће им то донијети неки глас у хаустору.

- Хеликоптери из Србије гасили су пожаре и у ФБиХ и нико никада није то проблематизовао. Подршка Србије стизала је и у ФБиХ за вријеме пандемије вируса короне, људи из ФБиХ су одлазили на вакцинацију у Србију. Сјетимо се улоге Цивилне заштите Српске у помоћи Турској након земљотреса... - подсјетио је Кошарац.

Он је навео да нико осим бошњачког политичког фактора не оспорава регионалну сарадњу, посебно када је ријеч о хуманитарним мисијама.

- То прави разлику између нас и њих. Убија их комплекс! Послије оваквих њихових реакција, дефинитивно треба преиспитати начин функционисања у Сарајеву - закључио је Кошарац.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је раније данас да је Хеликоптерска јединица МУП-а Србије ставила на располагање свој хеликоптер за гашење пожара у рејону Националног парка "Сутјеска" и да је директор Републичке управе Цивилне заштите Борис Трнинић упутио захтјев за одобравање њиховог ангажмана.

Кошарац је одмах реаговао и затражио од бошњачких министара у Савјету министара да хитно и без одгађања поступе у складу са надлежностима и у најкраћем року одобре ангажман хеликоптера Министарства унутрашњих послова Србије који ће помоћи у гашењу пожара у Националном парку "Сутјеска", на шта је Конаковић одговорио да би власти Републике Српске у случају потребе прво требало да се обрате Оружаним снагама БиХ, а тек након тога институцијама других земаља.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    ''Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм