Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara

Košarac: Samo bošnjački politički faktor osporava regionalnu saradnju

  • Izvor: SRNA
  • 11.08.2024. 18:46

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac poručio je da nema namjeru da polemišem sa Еlmedinom Konakovićem niti sa bilo kojim drugim ministrom "Trojke", jer nema mjesta za populizam u situaciji kada bukti požar u Nacionalnom parku "Sutjeska".

- Ponoviću, helikopteri Oružanih snaga BiH nemaju dovoljan kapacitet i nepouzdanog su kvaliteta, za razliku od helikoptera Srbije, čiji je kapacitet neuporedivo veći i može zaustaviti širenje požara. Ali, to očigledno bošnjačkim političarima nije važno. Oni i na ovom primjeru pokazuju da odbijaju regionalnu saradnju, pretvarajući FBiH u fildžan državicu - naglasio je Košarac u izjavi za Srnu, dodavši da njih ne zanimaju moguće katastrofalne posljedice požara.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Konakovića da bi vlasti u slučaju potrebe angažovanja helikoptera za gašenje požara prvo trebalo da se obrate Oružanim snagama BiH, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja, tvrdeći da su "helikopteri Oružanih snaga BiH spremni za intervencije i gašenje požara u svakom dijelu BiH", Košarac je odgovorio da je njihova jedina politika da u javnom diskursu budu vidljivi protiv saradnje Srpske i Srbije, čak i kada su humanitarne misije u pitanju, računajući da će im to donijeti neki glas u haustoru.

- Helikopteri iz Srbije gasili su požare i u FBiH i niko nikada nije to problematizovao. Podrška Srbije stizala je i u FBiH za vrijeme pandemije virusa korone, ljudi iz FBiH su odlazili na vakcinaciju u Srbiju. Sjetimo se uloge Civilne zaštite Srpske u pomoći Turskoj nakon zemljotresa... - podsjetio je Košarac.

On je naveo da niko osim bošnjačkog političkog faktora ne osporava regionalnu saradnju, posebno kada je riječ o humanitarnim misijama.

- To pravi razliku između nas i njih. Ubija ih kompleks! Poslije ovakvih njihovih reakcija, definitivno treba preispitati način funkcionisanja u Sarajevu - zaključio je Košarac.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je ranije danas da je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije stavila na raspolaganje svoj helikopter za gašenje požara u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska" i da je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Boris Trninić uputio zahtjev za odobravanje njihovog angažmana.

Košarac je odmah reagovao i zatražio od bošnjačkih ministara u Savjetu ministara da hitno i bez odgađanja postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji će pomoći u gašenju požara u Nacionalnom parku "Sutjeska", na šta je Konaković odgovorio da bi vlasti Republike Srpske u slučaju potrebe prvo trebalo da se obrate Oružanim snagama BiH, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja.

Pratite nas i putem Vibera