Члан Предсједништва СНСД-а

Kошарац: Рјешења у складу са Дејтоном - једини могући одрживи модел

  • 25.09.2023. 11:02

Република Српска увијек нуди јасна рјешења у складу са Дејтонским мировном споразумом за будућа кретања у БиХ и то је једини могући и одржив модел, изјавио је члан Предсједништва СНСД-а Сташа Kошарац.

Kошарац је упозорио да су све друге опције опасни и неизвјесни преседани, што коначно треба да схвате сви недобронамјерни страници.

"Лажни високи представник Шмит и поједине западне дипломате, првенствено мислећи на америчког амбасадора, моделирају рјешења изван дејтонског оквира. То је за Републику Српску апсолутно неприхватљиво", навео је Kошарац на "Инстаграму".

Он је напоменуо да Република Српска инсистира на досљедној примјени слова Дејтона и договору два ентитета и три конститутивна народа, без међународног интервенционизма, који никада ништа добро није донио.

"Наш став је да БиХ за сва будућа кретања треба да обезбиједи такву врсту сувернитета да све политичке одлуке доносе легитимно изабрани представници конститутивних народа кроз договор два ентитета, а никако утицајем или наметањем било кога ко није држављанин БиХ", нагласио је Kошарац.

Он је рекао да је Српска свјесна да појединци у неким измишљеним, само њима знаним и јасним улогама, покушавају да моделирају правне прописе и политичка рјешења, посредством неуставних правосудних институција и Уставног суда БиХ, који у правилу вољом бошњачких судија и странаца доноси одлуке на штету Републике Српске.

рјешења у сkладу са дејтоном - једини могући одрживи модел"Свјесни таквих намјера, ми ћемо наставити да инсистирамо на усвајању закона о Уставном суду БиХ, који ће ријешити питање страних судија, што је за нас приоритетно питање, као и на измјенама Изборног закона", поручио је Kошарац. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: