Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Покушај дерогирања институција Српске

  • 01.07.2024. 16:14

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је Срни да је жријебање у ЦИК-у, супротно Уставу БиХ и мимо свих законских процедура, окончано у корист ПДП-овог кандидата, очекиван и сасвим предвидив сценарио у режији ЦИК-а и његових налогодаваца, шампиона антиуставног д‌јеловања и даље разградње БиХ.

Кошарац је изјавио за Срну да је Устав БиХ јасно дефинисао да делегате бира Народна скупштина Српске, а не било који орган на нивоу БиХ.

"Дакле, ЦИК БиХ не може делегатима одузети мандате, које су добили у складу са Уставом и законом", истакао је Кошарац.

Ковачевић: Фарса без изненађења; Догодило се оно на шта смо упозоравали

Ковачевић: Фарса без изненађења; Догодило се оно на шта смо упозоравали

Чињеница да ЦИК БиХ дословно отима уставну надлежност Српске и да су делегата извукли из "киндер јаја", нагласио је Кошарац, најдиректнији је напад на Републику Српску и покушај да се дерогира њен уставни капацитет.

Он је поручио да таквог делегата Српска неће прихватити.

"Предводници таквог д‌јеловања су Мајкл Марфи и Кристијан Шмит, а ЦИК БиХ је марионета којом настоје да остваре своје циљеве. Јасно је да они теже унитаризацији БиХ и концепту да српске представнике бирају институције на нивоу БиХ. То нити је у складу са Уставом, нити са Дејтоном, нити са политиком Републике Српске", указао је Кошарац.

Новаковић Бурсаћ: ПДП уз помоћ Бошњака жели да мијења изборну вољу грађана

Новаковић Бурсаћ: ПДП уз помоћ Бошњака жели да мијења изборну вољу грађана

Нажалост, додао је он, опозиција у Српској је прихватила да буде сљедбеник политике Марфија и Шмита у развлашћивању Српске.

"Прихватили су да учествују у врло опасном и озбиљном атаковању на уставни капацитет Српске и да прекрајају изборну вољу њених грађана. Такву издајничку политику грађани Српске ће, сасвим сигурно, знати да санкционишу у сваком изборном циклусу", нагласио је Кошарац.

Он је истакао да без обзира на то ко врши власт, најважније је да се поштују институције Српске и њен уставни капацитет и навео да је то црвена линија испод које нико не смије ићи.

"Република Српска је изнад свега и свих!", поручио је Кошарац. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.