Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara

Košarac: Pokušaj derogiranja institucija Srpske

  • 01.07.2024. 16:14

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je Srni da je žrijebanje u CIK-u, suprotno Ustavu BiH i mimo svih zakonskih procedura, okončano u korist PDP-ovog kandidata, očekivan i sasvim predvidiv scenario u režiji CIK-a i njegovih nalogodavaca, šampiona antiustavnog d‌jelovanja i dalje razgradnje BiH.

Košarac je izjavio za Srnu da je Ustav BiH jasno definisao da delegate bira Narodna skupština Srpske, a ne bilo koji organ na nivou BiH.

"Dakle, CIK BiH ne može delegatima oduzeti mandate, koje su dobili u skladu sa Ustavom i zakonom", istakao je Košarac.

Kovačević: Farsa bez iznenađenja; Dogodilo se ono na šta smo upozoravali

Kovačević: Farsa bez iznenađenja; Dogodilo se ono na šta smo upozoravali

Činjenica da CIK BiH doslovno otima ustavnu nadležnost Srpske i da su delegata izvukli iz "kinder jaja", naglasio je Košarac, najdirektniji je napad na Republiku Srpsku i pokušaj da se derogira njen ustavni kapacitet.

On je poručio da takvog delegata Srpska neće prihvatiti.

"Predvodnici takvog d‌jelovanja su Majkl Marfi i Kristijan Šmit, a CIK BiH je marioneta kojom nastoje da ostvare svoje ciljeve. Jasno je da oni teže unitarizaciji BiH i konceptu da srpske predstavnike biraju institucije na nivou BiH. To niti je u skladu sa Ustavom, niti sa Dejtonom, niti sa politikom Republike Srpske", ukazao je Košarac.

Novaković Bursać: PDP uz pomoć Bošnjaka želi da mijenja izbornu volju građana

Novaković Bursać: PDP uz pomoć Bošnjaka želi da mijenja izbornu volju građana

Nažalost, dodao je on, opozicija u Srpskoj je prihvatila da bude sljedbenik politike Marfija i Šmita u razvlašćivanju Srpske.

"Prihvatili su da učestvuju u vrlo opasnom i ozbiljnom atakovanju na ustavni kapacitet Srpske i da prekrajaju izbornu volju njenih građana. Takvu izdajničku politiku građani Srpske će, sasvim sigurno, znati da sankcionišu u svakom izbornom ciklusu", naglasio je Košarac.

On je istakao da bez obzira na to ko vrši vlast, najvažnije je da se poštuju institucije Srpske i njen ustavni kapacitet i naveo da je to crvena linija ispod koje niko ne smije ići.

"Republika Srpska je iznad svega i svih!", poručio je Košarac. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.