Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: На сједници Савјета безбједности УН ситуација огољена и демаскирана

  • Извор: СРНА
  • 03.11.2023. 12:38

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да је сједница Савјета безбједности УН била прилика да се ситуација демаскира и оголи до краја, а да извјештај Кристијана Шмита обилује неистинама и мржњом према Републици Српској.

Кошарац је рекао да је најбољи опис лика и /не/дјела Шмита дао руски представник у Савјету безбједности УН Василиј Небензја, који је рекао да је "псеудовисоки представник разведен од стварности".

Коментаришући Шмитов извјештај пред Савјетом безбједности УН, Кошарац је истакао да је ријеч о пропагандном памфлету, који обилује неистинама, паушалним оцјенама и мржњом према Републици Српској.

- Ништа друго нисмо ни очекивали. На сулуде опсервације обичног узурпатора не треба обраћати пажњу. Сама чињеница да Савјету безбједности УН пише човјек који нема никаквог легитимитета говори довољно о апсурдности ситуације - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, примјетно је ипак да је јучерашња сједница Савјета безбједности УН била прилика да се ситуација демаскира и оголи до краја.

Он је додао да је видљиво да међународна заједница увиђа исправност ставова и политика Републике Српске.

- У то смо се могли увјерити из излагања руског и кинеског представника, који су јасно рекли да самозвани високи представник жели од БиХ направити колонију под патронатом западних центара моћи. Потврдили су оно за шта се Република Српска залаже – досљедна примјена Дејтонског споразума, уз договор два ентитета и три конститутивна народа без уплитања странаца - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да антидејтонска рјешења, подривање Устава и идеје о централизацији, што је моделирано и подржано од америчке и британске амбасаде, ништа добро неће донијети никоме у БиХ.

- Ако ова земља жели да има било какву перспективу, јасно је да о њеној судбини морају одлучивати домаћи актери и људи којима грађани Српске и ФБиХ дају повјерење у изборним циклусима - рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да у БиХ постоји сагласност о томе да су европске интеграције спољнополитички циљ.

- Али, то нећемо постићи уз присуство ОХР-а и странаца у Уставном суду БиХ, нити уз прихватање наметнутих рјешења, а посебно не покоравајући се једном странцу који своју настрану вољу проглашава законима - закључио је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм